Beli luk protiv prehlade i gripa: Isprobajte pet efikasnih recepata

by | 26.12.2023
Beli luk protiv prehlade i gripa: Isprobajte pet efikasnih recepata

On je jeftin, lako ga je pronaći i jednostavan za upotrebu u mnogim različitim vrstama preparata. Beli luk protiv prehlade je isproban lek, a možete da ga korsitite na više načina.

 

Beli luk je moćna biljka koja vašoj hrani daje uzbudljiv ukus, a istovremeno pruža mnoge zdravstvene prednosti. Travari obično koriste beli luk za simptome infekcija gornjih disajnih puteva, kao opšti antimikrobni lek i za podršku zdravlju srca i varenju.

Beli luk protiv infekcija

Budući da se smatra prirodnim antibiotikom može pomoći u smirivanju upala, ali i ojačati imunitet. Najbolje ga je jesti u svežem obliku. U nastavku teksta pogledajmo nekoliko dobrih recepata.

Beli luk pritiv prehlade i gripa: Recepti

 

Hleb od belog luka

Jedan od najjednostavnijih načina da jedete puno svežeg belog luka je da ga kombinujete sa puterom ili uljem, a zatim ga pojedete na hlebu. Ulje pomaže da se modulira jak ukus i belog luka. Drugim rečima, možete jesti mnogo više belog luka kada se kombinuje sa uljem, u poređenju sa jednostavnim jedenjem običnih čenova.

Sastojci:

 • 1 veliki čen belog luka (ili 2 mala čena)
 • 1 kašika putera (ili drugog ulja po vašem izboru)
 • 1/2 kašičice origana (opciono)

Priprema: Isecite čen belog luka i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Pomešajte puter, beli luk i opciono bilje. Namažite smesu na hleb.

 

Beli luk i jabukovo sirće

Jabukovo sirće može sačuvati sveže kvalitete belog luka i samo po sebi biti tonik zdravlja. Potražite sirovo i nepasterizovano jabukovo sirće – izbegavajte destilovano sirće sa aromom jabuke.

Sastojci:

 • 1 glavica belog luka
 • 1/4 šolje meda, ili po ukusu (opciono)
 • 2 šolje jabukovog sirćeta

Ogulite i krupno iseckajte beli luk i ostavite da odstoji 10 minuta. Dodajte ga u staklenu teglu od litre dok ne napunite 3/4. Dodajte med. Napunite teglu jabukovim sirćetom i dobro promešajte. Pokrijte staklenim ili plastičnim poklopcem (sirće će nagrizati metalni poklopac i uništiti smešu).

Ostavite ovo na hladnom i tamnom mestu. Svakodnevno protresite. Ostavite da odstoji dve nedelje. Koristite jednu kašičicu dnevno da ojačate imunutet. Ovo sirće najviše može da stoji godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Beli luk u ulju

 

Ulje od belog luka se koristi za masiranje stopala i grudi u slučaju prehlade i gripa. Mnogi ljudi su iznenađeni kada saznaju da, nakon što koriste ulje od belog luka za spoljnu upotrebu, dah im se oseti na veli luk. Međutim, to je dobar znak! To znači da isparljiva ulja belog luka izlaze kroz pluća, što je korisno za razbijanje zagušenja u plućima.

Sastojci:

 • Nekoliko čenova  svežeg belog luka
 • Maslinovo ulje

Sitno isecite nekoliko beli luk i ostavite da odstoji 10 minuta. Stavite luk u malu teglu i prelijte maslinovim uljem. Neka ovo odstoji najmanje 30 minuta, pa do 12 sati. Procedite.

Za stopala: Neposredno pre spavanja, utrljajte ulje na stopala i obujte čarape. Odmah pokrijte stopala starim parom čarapa. A onda navucite još jedan par čarapa. Ujutru operite noge.

Za grudi: Utrljajte ulje na prednjoj i zadnjoj strani grudi. Obucite staru majicu ili dobro umotajte u peškire da zaštitite posteljinu. Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta i operite.

 

Med s belim lukom

Med je sam po sebi ukusan i moćan lek. Praktično svaka sveža biljka se može dodati u med. Med je hidrofilan, što znači da izvlači vodu iz svežeg bilja. Potražite lokalni, sirovi med za ovaj recept.

Napomena: Deca mlađa od dve godine ne smeju da konzumiraju med ili da ga koriste u prekomernim količinama ako imate metabolički poremećaj kao što je insulinska rezistencija ili dijabetes.

Sastojci:

 • 5 čenova  belog luka
 • Sirovi med

Grubo iseckajte luk i ostavite da odstoje 15 minuta. Stavite ga u staklenu manju staklenu teglicu (zapremine 1,2 dl). Idealno, tegla treba da bude 3/4 puna sa belim lukom.
Zatim napunite teglu medom. Dobro promešajte. Dodajte još meda ako je potrebno.

Med će poprimiti ukus belog luka za samo 2 do 3 dana. Beli luk po želji možete procediti, ili ga držati u medu i jesti zajedno sa njim. Ovaj med se koristi u slučaju kašlja i respiratornih tegoba.

 

Gremolata od peršuna i belog luka

Gremolata je italijanski specijalitet. To je mešavina koju čini sitno izmrvljen peršun i beli luk pomešani sa istruganom limunovom korom.

Sastojci:

 • 3/4 šolje sitno mlevenog peršuna  (oko 1 veza)
 • 3 čena belog luka, zgnječena
 • 1 kašičica strugane mlevene limunove kore
 • 2 kašičice limunovog soka
 • 1 kašičica maslinovog ulja
 • 1/2 kašičice soli

Listove peršuna sitno iseckajte  i stavite ih u manju činiju. Dodajte izgnječeni beli luk, limunovu koricu, limunov sok i maslinovo ulje. Dobro promešajte i dodajte so. U ovoj fazi probajte smešu. Da li mu treba više limuna? Beli luk? Prilagodite se svojim željama. Uživajte u toku dana.

mirzamlk / gettyimages.com