RECEPTI ZA ZDRAVLJE UHA, NOSA I OČIJU

by | 22.06.2023
recepti-za-zdravlje-uha-nosa-i-ociju_recepti-za-zdravlje-uha-nosa-i-ociju.jpg

Ove letnje tegobe mogu da se jave kao posledica alergijske reakcije zbog polena trave i drveća, kao i zbog pojedinih patogena koji izazivaju upale

Biljni recepti za zdravlje uha, nosa i očiju dobro će vam doći ovog leta. Moguće je da su vam iritirani zbog alergijske reakcije, ali i zbog nekih patogena koje ste možda pokupili na javnim kupalištima.

Poboljšajte zdravlje uha, nosa i očiju

Svi ovi recepti temelje se na biljkama koje se stotinama godina koriste u ove svrhe. Pojasnićemo vam svojstva svake biljke, i naravno, kako da napravite prirodno sredstvo koje će vam ublažiti simptome.

Bilje za zdravlje uha, nosa i očiju

Ublažite bol u uhu

Divizma je tradicionalno antiinflamatorno sredstvo protiv bolova u ušima. Tokom vremena je dokazano da ima antivirusna i antibakterijska svojstva zbog čega je privukla pažnju naučnika. Ova biljka se pokazala odličnom u lečenju infekcije u grlu, nosu i ušima.

Sipajte u teglu šaku suvih cvetova divizme, crvene deteline i iseckanog belog luka (opciono). Prelijte bilje maslinovim uljem, zatvorite teglu i ostavite da odstoji na sunčanom mestu nedelju dana. Procedite, ulje sipajte u bočicu s kapaljkom. Sipajte dve kapi u bolno uho jednom ili dva puta dnevno. Prvo ga malo zagrejte – na primer bočicu možete da držite jedan minut u džepu.

Ispiranje sinusa

Jedan od najjednostavnijih načina za lečenje zapušenih sinusa je ispiranje fiziološkim rastvorom. Posudicu za ispiranje sinusa možete da kupite u apoteci. Na njoj se nalazi i uputstvo za korišćenje. Rastvor možete sami da napravite tako što ćete 2 g morske soli rastopiti u šolji tople vode i dodati prstohvat sode bikarbone (čiste, bez aluminijuma).

Ispiranje očiju

Za ovaj recept koriste se dvebilje: Vidac (Euphrasia officinalis)i list crvene maline (Rubus idaeus). Dobro su poznate u tradicionalnoj medicini za lečenje upaljenih očiju.

Vidac sadrži flavonoide, uključujući luteolin i kvercetin, koji imaju antihistaminska svojstva. Kao što i njen naziv kaže tradicionalno se koristi za lečenje očnih bolesti. Preliminarne studije sugerišu da biljka može pomoći u ublažavanju nadraženih, upaljenih očiju.

List crvene maline se u narodnoj medicini koristilo u otopini za ispiranje upalnih stanja kod oliju, kao što je konjuktivitis.

Recept: Uzmite po pola kašićice svakog bilja, napravite mešavinu i prelijte je šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno pola sata, procedite i rashladite na sobnu temperaturu. Čiste pamučne tupfere potopite u čaj i nežno prelazite preko zatovrenih očiju.

Foto: 13-Smile / gettyimages.com