UBLAŽITE OPEKOTINE OD SUNCA

by | 22.06.2023

Med, kokosovo ulje i mleko mogu da vam pomognu da smirite kožu

UBLAŽITE OPEKOTINE OD SUNCA  

 

Ovi kućni lekovi za opekotine od sunca pomoći će vam da ublažite svrab, iritiranu kožu, te da joj pomognete da se smiri i regeneriše. I na kraju ne zaboravite na hidrataciju

Kako da ublažite opekotine od sunca

Zapamtite, opekotine su opekotine – i zato uvek budite nežni prema koži. Za blage opekotine od sunca, ovi kućni lekovit trebalo bi da daju rezultate za tri do pet dana. Ukoliko je koža više oštećena, odnosno ako su se pojavili plikovi, možda će biti potrebno dve i više nedjelja da se regeneriše. Ukoliko je stanje alarmantno, propraćeno temperaturom ili groznicom, u tom slučaju se odmah javite lekaru.

Opekotine od sunca: Pristupačni kućni lekovi

Predstavljamo vam nekoliko jedostavnih saveta i recepata koji će umiriti iziritiranu kožu.

1. Hlađenje

Izgorela koža je vruća, zato je hlađenje najbrži način koji donosi olakšanje. Koristite hladnu, vlažnu čistu krpu ili hladnu oblogu na malim površinama. Za veće površine, tuširajte se hladnijom vodom. Bilo bi najbolje da na kožu ne nanosite sredstvo za tuširanje jer moše da iziritira ošećenu kožu. Ako je neopodno onda se odlučite za blage sapune, kao na primer sapun od kozjeg mleka. Nemojte puštati jak mlaz na tušu. Osušite blagim tapkanjem peškirom kako biste izbegli dodatnu iritaciju kože.

2. Med

Med sadrži enzime i proteine koji podstiču zarastanje. Upravo zato med se često preporučuje kao tretman za opekotine. Utapkajte med direktno na manje površine ili nanesite med na čistu gazu i prekrijte veću povšinu kože. Med takođe može da smiri i smanji plikove, a da se ne probuše.

3 Kokosovo ulje

Kokosovo ulje nema visok SPF, tako da omogućava zdravoj količini UV zračenja da dopre do kože i pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala zbog čega se koristi kao zaštita za sunčanje. Naravno, može da se koristi i u smirivanju opekotina, a pored toga se brzo upija u kožu. Kokosovo ulje sadrži velike količine i laurinske i kaprinske kiseline, koje su antibakterijski, antivirusni, antifungalni i antimikrobni.

4 Mleko

Poznato je da mleko takođe može da smiri kožu i ublaži opekotine. Jednostavno nanesite mleko na zahvaćeno područje pamučnom kuglicom ili veoma mekom krpom. Jogurt, pavlaka i kefir su takođe dobre opcije.

Ne zaboravite hidrataciju

Pored ovih kućnih sredstava koji će vam pomći da smirite kožu, ne zaboravite da pijete dosta tečnosti. Pijte pouno vode i jedite što više svežeg voća i povrća. Naime, pojedine vrsta voće i povrća imaju visok sadražj vode: krastavci, celer, grejpfrut i drugi citrusi, dinje, zelena salata, breskve i nektarine, paradajz, lubenica i tikvice.

Foto: Pattarisara Suvichanarakul / gettyimages.com