KAMEN U BUBREGU: EFIKASNI SAVETI I PRIRODNI LEKOVI

by | 22.06.2023
kamen-u-bubregu-efikasni-saveti-i-prirodni-lekovi_kamen-u-bubregu-efikasni-saveti-i-prirodni-lekovi.jpg

Da li ste znali da letnja vrućina može povećati rizik od razvoja i napada kamena u bubregu?

 

Kamen u bubregu nije nešto što želite da iskusite dok ste na odmoru sa porodicom. Stručnjaci su otkrili da letnja vrućina može da izazove napad jer se znojite i dehidrirate. Nakupljeni minerali mogu da naprave problem.

Kamen u bubregu: Kako da izbegnete i ublažite tegobe

Kamen u bubrezima nastaje od nataloženih minerala iz urina. Ovi minerali mogu da formiraju pesak u bubrezima, pa do kamenčića veličine graška. Pesak lakše prolazi kroz urinarni sistem. Problem nastane kada kamen krene i zaglavi se. To ne samo da je bolno nego može da stvori i upalu.

Zbog čega nastaje kamen u bubregu

Pojedine životne navike mogu da dovedu do stvaranja kamena u bubregu:

  • Ne pijete dovoljno tečnosti
  • Jedete previše šećera
  • Previše jedete
  • Ne vežbate
  • Fluorid (najčešće ga ima u zubnoj pasti)

Postoje dva glavna tipa kamena u bubregu: kalcijumski i nekalcijumski kamen. Visoki nivoi minerala kalcijuma mogu se povezati s drugim supstancama u urinu, kao što su oksalat i fosfat i formirati kamenje. U nekalcijumsko kamenje spada: kamenje mokraćne kiseline koje nastaje kada urin sadrži previše kiseline. Potom cistinski kamenci koji nastaju kada urin sadrži previše aminokiseline cistina.

I struvitni kamenci koji nastaju iz otpadnih produkata bakterija povezanih sa infekcijom i sastoje se od magnezijum amonijum fosfata. Neki uobičajeni simptomi kamena u bubregu uključuju sledeće: učestalo mokrenje, bol tokom mokrenja, zamućen urin, mučnina, povraćanje, groznica…

Prirodni lekovi za zdravlje bubrega

1. Pijte više vode

Jedna studija je pokazala da ako pijete dovoljno vode možete da izmorkite 2 do 2 ½ litra urina, a to pomaže u sprečavanju nastanka kamena u bubregu. Pijte vodu sa elektrolitima, posebno onu koja sadrži kalijum! Za ljude sklone kamenu u bubregu, previše vode bez kalijuma može izazvati prekomerno izlučivanje važnih minerala.

2. Izbegavajte šećer

Ddijabetičari imaju veći rizik od pojave kamena u bubregu. Takođe, jedna studija je pokazala da ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima (šećer i proizvodi od šećera) mogu prouzrokovato staranje kamenja kalcijum oksalata.

3. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem oksalata

Oksalati potiču iz namirnica poput soje, badema i spanaća. Kada se pojedu,u kombinaciji s drugim mineralima u telu formirajući kristale i stvarajući oksalatne kamence u bubregu.

4. Sok od limuna

Citrusni sokovi poput limunovog soka mogu pomoći u razbijanju kristala koji formiraju kamenje. Sok od pomorandže se ne savetuje jer ima previše fruktoze.

5. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće deluje kao „alkalizirajuće sredstvo“ za koje je utvrđeno da pomaže kod bubrežnih kamenaca.

6. Magnezijum citrat

Poznato je da magnezijum pomaže u sprečavanju stvaranja kamena – posebno kamena kalcijum oksalata. Citratna verzija može biti još efikasnija, jer citrati mogu pomoći u razbijanju kamenja.

7. Kalcijum

Istraživanja su pokazala da unos dovoljno kalcijuma kroz hranu pomaže u smanjenju rizika od kamena u bubregu. Kombinujte ovu hranu s vitaminom K da biste doveli kalcijum do odgovarajućih telesnih tkiva. Međutim, uzimanje kalcijuma kao suplementa može da poveća rizik.

8. Aloe vera gel

Jedna studija je dokazala da uzimanje 100 g svežeg gela dva puta dnevno može da pospeši razbijanju kamena u bubregu.

9. Fizička aktivnost

Vežbanje je važno ako pokušavate da izbegnete stvaranje kamena u bubregu. Jedna studija je otkrla da su šanse za dobijanja kamena u bubregu smanjane za 31% kod žena koje su lagano šetalee tri sata nedeljno.

Foto: manusapon kasosod / gettyimages.com