TINKTURA OD AŠVAGANDE PROTIV ANKSIOZNOSTI

by | 21.06.2023

Ova tinktura doneće vam olakšanje i ublažiti napade panike

TINKTURA OD AŠVAGANDE PROTIV ANKSIOZNOSTI

 

Svakodnevni stres i te kako urušava zdravlje i najčešće dovodi do anksioznosti. Ašvaganda može da ojača nervni sistem i poboljša otpornost na stres i da na taj način ublaži simptome anksioznosti.

Moćna biljka protiv anksioznosti

Ašvaganda se u ajurvedskoj medicini, koristi se hiljadama godina za sve, od „magle mozga“ do paralize. Takođe ima poseban efekat na štitnu žlezdu jer povećava tiroidne hormone T3 i T4 i smanjuje hormon TSH. Zato je idealna kod usporenog rada štitne žlezde.

Napoznatija je kao adaptogena biljka koja pomaže da lakše podnesemo stres. Kao adaptogen, klinički se pokazalo da pomaže kod anksioznosti. Takođe je imunomodulator, što znači da jača imunitet.

Kako se koristi ašvaganda

Koren ašvagande je najčešće korišćen i najviše proučavan deo biljke. Možete koristiti ašvaganda prah da napravite biljni čaj. Ili možete napraviti ekstrakt, odnosno biljnu tinkturu.

Kao i svaka biljna tinktura, pojedine nisu za svakog. Tako da tinkturu s ašvagandom ne bi trebalo da kriste osobe koji imaju ubrzan rad štitne žlezde, kao ni trudnice

Napavite tinkturu protiv anksinosti

Postoje dva načina za pravljenje tinktura. Jedan je jednostavan ili narodni metoda, dok je drugi nešto precizniji. Bilo bi dobro da nabavite butilen glikol, odnosno organski alkohol (diol) . Dobija se procesom destilacije iz kukuruza ili šećerne trske. Ukoliko ne možete da pronađete diol, korstite 70% alkohol.

Prva metoda

Ako ne želite da merite sastojke, uvek postoji narodni metod. Sve što treba da uradite je da napunite teglu 1/3 do 1/2 punu suvog ili svežeg bilja. Prelijte alkoholom, stavite poklopac i ostavite da odstoji dve do šest nedelja.

Druga metoda

Ona iziskuje precizna merenja.

Sastojci:

  • 90 g korena ašvagande (isečene ili u prahu)
  • 1 i ½ šolje alkohola
  • ½ šolje filtrirane vode

Uputstvo: Sipajte ašvagansu u teglu, dodajte alkohol i vodu. Tečnost mora da prekrije biljnu masu. Poklopcem dobro zatorite teglu i ostavite je na hladnom i tamnom mestu četiri nedelje. Za to vreme svakodnevno je protresite. Procedite tečnost kroz gustu, sterilnu gazu i sipajte u čistu bočicu s kapaljkom. Bočicu čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Napomena: Standardna doza za odrasle je 1-10 ml tri puta dnevno. Ovo se može prilagoditi vašim ličnim potrebama.

 

Foto: eskymaks / gettyimages.com