DETOKSIKACIJA OVSENOM KUPKOM

by | 21.06.2023

Nema niša lepše ni zdavije nego kada se posle napornog dana opustite u toploj kupci

DETOKSIKACIJA OVSENOM KAŠOM  

 

Detoksikacija s ovsenom kupkom donosi mnoge benefite za zdravlje. Zar nema prijatnije stvari do opuštajuće od tople kupke. Ne samo da će vas opustiti nego i očistiti telo od toksina.

Detoksikacija kojoj nećete moći odoleti

Ako se borite sa toksinima ili problemima sa kožom, ovo je lak i jeftin način da poboljšate zdravlje. Kupku radite pred spavanje jer će vas toliko opustiti i ibezbediti dobar san.

Detoksikacija s ovsenom kupkom

Kombinujte ovas s antioksidativnim i antiinflamatornim biljem jer ćete dobiti bogatu smešu koja će vam očistiti organizam od toksina. Ovas se vekovima koristila kao za lečenje kože od osipa, ujeda insekata. Kupka ublažava svrab i iritaciju, a u svom sastavu ima i biljne saponine. Naučne studije su dokazali da fenoli u ovsu zapravo imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Dakle, kada kombinujete ovsenu kašu s lekovitim biljem odabranim zbog njihovih posebnih svojstava, stvarate bogatu mešavinu koja će očistiti i isceliti telo.

Recept

Sastojci:

  • 1 šolja ovsa
  • 1 šolja osušenih pupoljaka lavande
  • 1 šolja osušenih listova limunske verbene
  • 1 šolja osušenih pupoljaka i latica ruže

Priprema: Lagano pomešajte sve sastojke u velikoj činiji. Stavite mešavinu u kese od muslina. Ova mešavina se takođe može samleti u fini prah koji se lako otapa u vodi.

Upotreba: Okačite kesu sa slavine u kadi dok se puni vodom. Potom ubacite vrećicu u vodu neka pluta. Banjajte se najmanje 15 minuta, a po mogućnosti i duže.

Dodatne napomene

Što je voda toplija, biće snažniji efekat detoksikacije. Ukoliko je voda puna hlora dodajte nekoliko kjašika bentonitne gline kako biste sprečili koižu da apsorbuje hlor. Za čišćenje vode od štetnih hemikalija i hlora možete koristiti i vitamin C. Možete da stavite u vodu natrijum askorbat – mineralna so askorbinske kiseline, koja je za razliku od široko upotrebljavane čiste askorbinske kiseline bioraspoloživija. Stavite prašak u vodu pet minuta pre kupanja.

 

Foto: Panupong Piewkleng / gettyimages.com