STOMAČNI GRIP: UBLAŽITE SIMPTOME ČAJEVIMA, PROBIOTICIMA I ČIA SEMENKAMA

by | 21.06.2023

Obično ovaj problem traje dan ili dva, a pojedini prirodni lekovi mogu da ublaže simptome

 

 

Stomačni grip se dešava i tokom leta. Prati ga dijareja, groznica, povraćanje i bol u stomaku. Saznate kako da oklašate muke

Stomačni grip: Pobedite ga na prirodan način

Prvo, „stomačni grip“ uopšte nije „grip“. Uzrokuju ga virusi, ali ne i virus gripa. Virusni gastroenteritis (stomačni grip) su vodenasta dijareja i povraćanje. Ostali simptomi su glavobolja, groznica, groznica i bol u stomaku. Simptomi se obično javljaju u roku od 4 do 48 sati nakon izlaganja virusu i traju jedan ili dva dana. U nekim slučajevima mogu potrajati i nedelju dana.

Šta izaziva stomačni grip

Virusi koji izazivaju stomačni grip (virusni gastroenteritis) oštećuju ćelije u sluzokoži tankog creva. Kao rezultat, tečnost curi iz ćelija u creva i izaziva vodenu dijareju. Četiri vrste virusa najčešće uzrokuju stomačni grip (virusni gastroenteritis).

Rotavirus je vodeći uzročnik kod dece uzrasta do 5 godina. Simptomi infekcije se pojavljuju se 1 do 2 dana nakon izlaganja. Rotavirus obično izaziva povraćanje i vodenu dijareju u trajanju od 3 do 8 dana, zajedno sa temperaturom i bolom u stomaku. Rotavirus može da zarazi i odrasle koji su u bliskom kontaktu sa zaraženom decom, ali su simptomi kod odraslih blaži.

Adenovirus se javlja uglavnom kod dece mlađe od 2 godine. Simptomi se obično pojavljuju nedelju dana nakon izlaganja. Adenovirusne infekcije se javljaju tokom cele godine.

Kalicivirusi izazivaju infekciju kod ljudi svih uzrasta.Zaražene osobe imaju povraćanje i dijareju, umor, glavobolju, a ponekad i bolove u mišićima. Simptomi se javljaju u roku od 1 do 3 dana od izlaganja.

Astrovirus takođe inficira prvenstveno novorođenčad, malu decu i starije osobe. Ovaj virus je najaktivniji tokom zimskih meseci. Povraćanje i dijareja se javljaju u roku od 1 do 3 dana od izlaganja.

Stomačni grip: Lečenje kod kuće

Zapamtite, ako vaši simptomi traju duže od 48 sati ili izazivaju bol ili druge velike probleme, konsultujte se sa svojim lekarom, jer to može biti znak ozbiljnije bolesti.

Dobra hidratacija

Preskočite sve namirnice koje sadrže mnogo šećera, kofeina ili bilo čega veštačkog (energetskog pića, kafa, gazirani sokovi, nerazređeni voćni sokovi, itd.). Pijte čaj od nane ili kamilice. Pojte kokosovu vodu jer je bogata elektrolitima. Mali gutljaji u redovnim intervalima su lakši za stomak nego velike količine odjednom.

Probiotici

Probiotici mogu pomoći vašem telu da se reši virusa i ubrza oporavak.

Jogurt, mlečni kefir, vodeni kefir sadrže bakterije koje podstiču zdrav imuni sistem.

Čia semenke

Čia semenke su hidrofilne, što znači da upijaju vodu. Gelasti premaz koji se formira oko hidratisanih semenki umiruje digestivni sitemi polako oslobađa vodu u vaše telo dok prolazi kroz organe za varenje.

Tuširajte se

Tuširanje toplom ovodom opustiće bolne mišiće. Može da stavite termofor s vrućom ovodom na donji deo leđa ili stomak da biste olakšali grčeve. Opet, ako osećate jak bol ili druge komplikacije, obratite se svom lekaru, jer se i neka druga zarazna bolest koja se prenosi hranom ponekad može prikazati na način koji podseća na stomačni grip.

 

Foto: happy_lark / gettyimages.com