Koji je najbolji način da jedete čia semenke?

by | 15.10.2023
Koji je najbolji način da jedete čia semenke?

Kako jesti čia semenke? U stvari, postoji mnogo načina! Možete ih konzumirati  cele, natopljene ili mlevene. Ono što je važno je da su izuzetno zdrave.

Koji je najbolji način da jedete čia semenke?

Ove malene, ali moćne supersemenke su pune antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina i drugih hranljivih materija. Da biste iskoristili prednosti jedinstvenih zdravstvenih prednosti čia semenki, počnite polako s dve supene kašike – dnevno i polako povećavajte unos da biste procenili svoju toleranciju.

Da li ste spremni da saznate kako možete da uključite ovaj moćni sastojak u svoju ishranu od danas, uključujući kako da jedete čia semenke za gubitak težine? Imate nekoliko opcija koje možete izabrati:

Suve čia semenke

Za razliku od lanenog semena, ne morate da meljete čia semnke da biste dodali tone hranljivih materija u svoju ishranu. Možete ih jesti cele i još uvek dobiti punu dodatnu energiju i hranljive materije.

Možete da jedete samo jednu kašiku, ali pazite da vam se semenke ne zalepe za zube. Takođe je važno napomenuti da ako odlučite da jedete čia semenke cele, one mogu da apsorbuju vodu iz tela tokom varenja, pa obavezno pijte puno vode tokom dana kako biste održali telo hidriranim.

Cele čia semenke takođe su odličan dodatak receptu za zdrav desert za povećanje nutritivne vrednosti vašeg finalnog proizvoda. Pravite domaći hleb? Probajte da ubacite cele chia semenke!

Natopljene

Kada potopite čia semenke oslobađaju inhibitori enzima koji se koriste za zaštitu semena. Ne samo da ih to čini mnogo lakšim za varenje, već takođe pomaže da se poveća količina hranljivih materija koje telo može da apsorbuje (ista priča s mlevenim čia semenkama). Da biste iz svoje hrane izvukli najviše hranljivih sastojaka i maksimizirali potencijalne prednosti čia semena, pokušajte da ih namočite pre nego što ih dodate u recept ili smutije.

Natopljene u vodi

Da biste natopili čia semenke, jednostavno ih pomešajte u omeru čia i vode 1:10 i ostavite da odstoje između 30 minuta do dva sata. To je otprilike jedne i po kašike čia semena u jednoj šolji vode. Natopljene čia semenke obično mogu trajati do pet dana u frižideru. Pošto ove semenke mogu da izdrže do 12 puta više od svoje težine u vodi, natopljene u vodi su odličan način da sprečite dehidraciju.

U kombinaciji s mlekom

Možete kombinovati čia semenke sa bilo kojim mlekom koje želite, kao što je kozje mleko ili kokosovo mleko, da biste napravili ukusan puding od čia semena.

Mlevene semenke

Možete i da sameljete čia semenke u mlinu za kafu ili blenderu da biste razbili tvrde spoljašnje ljuske pre nego što ih pojedete. Ovo pomaže vašem telu da apsorbuje više hranljivih materija, uključujući proteine.

Mlevene semenke mogu da se koriste kao brašno u većini recepata bez glutena kao što su palačinke, mafini, hleb, pa čak i testenine. Nakon mlevenja najbolje je da ih čuvate u zatvorenoj staklenoj posudi u frižideru ili zamrzivaču.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Elena Shvetcova / gettyimages.com