Šampon s čajevcem, zelenim čajem i medom za masnu kosu

by | 15.10.2023
Šampon s čajevcem, zelenim čajem i medom za masnu kosu

Postoje prirodni načini da izbegnete masnu kosu. To može biti lakše nego što mislite. Napravite sopstveni šampon koji će vam rešiti problem.

Masna kosa, ili višak proizvodnje sebuma deluje kao da je kosa neoprana i prljava, a da ne spominjemo beživotan izgled dlake. Saznajte kako da na jednostavan način poboljšate zdravlje kose.

Šampon za masnu kosu

Masna kosa može biti posledica prekomerne aktivnosti lojnih žlezda, neuravnoteženih hormona ili čak vaše dijete. Pored toga, prekomerno pranje može izazvati iritaciju vlasišta i uzrokovati veće lučenje masnoće.

Važno je rešiti problem masne kose jer ne retko izaziva perut, kao i psorijazu. Nemojte svakodnevno prati kosu jer to može da joj donese više štete nego krosti. I naravno, važno je imati dobar šampon koji ne sadrži jake hemikalije i konzervanse.

Ovaj “uradi sam” šampon za masnu kosu može biti savršena mešavina dobrih, prirodnih sastojaka koji vam mogu dati zdravu dlaku i omogućiti ređe pranje.

Šampon za masnu kosu: Recept

Sastojci:

  • 1 kašika zelene gline
  • 6 kašičica jakog skuvanog i ohlađenjog organskog zelenog čaja
  • 2 kašike tečnog kastiljskog sapuna
  • 1 kašika sirovog meda
  • 2 kašike sirovog jabukovog sirćeta
  • 10-12 kapi esencijalnog ulja čajevca
  • 120 ml čiste vode

Priprema: Sipajte u činiju zelenu glinu i zeleni čaj i dobro promešajte. Dodajte kastiljski sapun i dobro promešajte. Sada dodajte med i jabukovo sirće i nastavite da mešate dok se smeža ne ujednači – verovatno biti malo gusta u ovom trenutku.
Dodajte čistu vodu i esencijalno ulje čajevca. Dobro izmešajte i sipajte u tamnu staklenu bocu. Čuvajte u frižideru do 3 nedelje.

Prirodni sastojci

U sastav ovog šampona ide zelena glina, poznata i kao francuska zelena glina. To je vrsta mineralne gline koja sadrži visoko upijajuća svojstva, zbog čega je odlična za otklanjanje problema sa masnom kosom. To je biomineral, koji se sastoji od razloženog biljnog materijala i minerala u tragovima kao što su kalcijum, aluminijum, magnezijum, silicijum, fosfor, bakar i cink.

Zeleni čaj je odličan je za kontrolu peruti i psorijaze i sadrži korisne vitamine kao što su vitamini C, D, E i B5. B5 sadrži pantenol, koji pruža antimikrobna svojstva koja su dobra za kontrolu rasta bakterija. Zeleni čaj stimuliše folikule dlake i na taj način može pomoći u rastu kose i eventualno smanjiti gubitak kose.

Kastiljski sapun je odličan jer je na biljnoj bazi, čist, potpuno prirodan i bez hemikalija. Ovo mu daje sposobnost da pruži isceliteljske kvalitete.

Med je prirodni humektant (sredstvo koje upija vlagu), pomaže da kosa bude meka i sjajna, bori se protiv bakterija. Jabukovo sirće balansira pH vrednosti. Njegove kiseline i enzimi koji se nalaze takođe mogu da ubiju bakterije koje prave ulje. Obavezno pomešajte sve sastojke.

Esencijalno ulje čajevca pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija koje se mogu javiti i može pomoći u uklanjanju viška ulja i čestica prljavštine.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Tatiana Kachailo / gettyimages.com