Kesten poboljšava funkcije mozga

by | 16.10.2023
Kesten poboljšava funkcije mozga

Kako temperatura počinje da opada, teško je odloleti kada zamiriše pečeni kesten od uličnog prodavca. Jedite ovaj plod jer je pun zdravlja, a naročito je dobar za mozak

Onaj ukusni orašasti plod bogat je vlaknima, vitaminima i minerala što ga čini idealnom užinom. Osim toga, ima mnoge zdravstvene prednosti: od jakih kostiju do dobre probave i zaštite srca.

Kesten za dobro zdravlje

Kesten ne samo da je bogatog ukusa i nutritivnih vrednosti, on je lek za mnoge zdravstvene tegobe. U ovom teksu ćemo se pozabaviti o njegovom blagotvornom dejstvu na zdravlje mozga i šta nauka kaže o tome.

Kesten poboljšava funkciju mozga

Kesten je bogat vitaminima B, uključujući tiamin, vitamin B6, riboflavin i folat. Ovi vitamini su neophodni za održavanje zdravlja mozga i zaštitu od bolesti.

Nedostaci bilo kog od ovih vitamina B mogu izazvati probleme sa kognicijom. Nedostatak tiamina, na primer, može dovesti do delirijuma, dok nedostatak folata može ugroziti razvoj mozga kod dece, pokazuju istraživanja.

Studija iz 2016. testirala je na starijoj populaciji dejstvo folne kiseline tokom jedne godine i otkrila da je pomogla u poboljšanju kognitivnih performansi, a istovremeno je smanjila nivoe određenih markera upale. Druga studija u časopisu Nutrition Journal pokazala je da je povećan unos vitamina B pozitivno povezan s kognitivnim funkcijama kod starijih učesnika sa blagim kognitivnim oštećenjem i Alchajmerovom bolešću.

Da biste bili sigurni da ispunjavate svoje potrebe za vitaminom B i da pomognete u optimizaciji zdravlja mozga, jedite dosta hrane bogate proteinima i razmislite o dodavanju jedne ili dve porcije kestena svakog dana.

Kako ih jesti

Pečeni kesteni su definitivno najpopularniji. Na svakom plodu urežite malo “x” – ovo omogućava pari da izađe i sprečava da kesten pukne u rerni. Položite kestene u jednom sloju u tepsiji i pecite 20-30 minuta na 220 °C. Kada postanu zlatno braon boje izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Ogulite ih dok su još topli i uživajte!

Kestenovo brašno, napravljeno od mlevenih kestena, je bez glutena koje se može koristiti za pravljenje hleba i peciva.

Zapamtite da kesten treba kuvati ili peći pre nego što se jedu. Na ovaj način se  smanjuje sadržaj taninske kiseline koja je povezana s brojnim štetnim efektima na zdravlje.

Rizici i neželjeni efekti

Alergije na kestene nisu tako česte kao na druge vrste orašastih plodova, poput kikirikija, ali mogu izazvati ozbiljne simptome. Ako imate dijabetes posebno treba da vodite računa jer je bogat ugljenim hidratima.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

nkeskin / gettyimages.com