ALCHAJMEROVA BOLEST: KAKO POBOLJŠATI PAMĆENJE

by | 06.06.2023
alchajmerova-bolest_alchajmerova-bolest-kako-poboljsati-pamcenje.jpg

U prevenciji i lečenju Alchajmerove bolesti pomoći će vam pčelinji proizvodi i lekovite trave

Alchajmerova bolest je progresivno oboljenje mozga koje dovodi do njegovog laganog propadanja, što se manifestuje promenama u pamćenju, mišljenju, funkcionisanju i ponašanju, a rezultira senilnošću. Najčešće se javlja nakon 65. godine, a simptomi bolesti postepeno se pogoršavaju i znatno remete život obolelog i njegove porodice. Oboleli postaju sve manje nezavisni, da bi na kraju postali u potpunosti zavisni od svojih staratelja. U slučaju prepoznavanja najranijih simptoma bolesti, moguće je određenim preventivnim merama sprečiti demenciju. A u tome će vam pomoći pčelinji proizvodi i lekovite biljke.

Alchajmerova bolest: Eliksiri za mozak

Srdačica i propolis

U lečenju Alchajmerove bolesti travari preporučuju i tinkturu srdačice. Trećinu tegle napunite iseckanom srdačicom, dodajte dve kašike komadića propolisa i sve prelijte šljivovicom. Zatvorite teglu i ostavite to da odstoji šest nedelja na tamnom mestu (svakodnevno promućkajte). Procedite, prespite u flašice i uzimajte po 25 kapi četiri puta dnevno. Terapija traje 40 dana, nakon čega treba napraviti pauzu od dva meseca, pa ponoviti postupak.

Glog i med

Za bolje funkcionisanje nervnog sistema preporučuje se i glogova tinktura. U staklenu teglu ubacite po 50 g cvetova i plodova gloga, pa prelijte to sa 4 dl šljivovice. Zatvorite teglu i ostavite to da odstoji šest nedelja na tamnom mestu (svakodnevno promućkajte). Procedite, pa dodajte 250 g domaćeg meda i prespite u staklenu flašu, koju ćete držati na hladnom i tamnom mestu. Triput dnevno, pre jela, uzimajte po kašičicu eliksira rastvorenu u šoljici vode.

Med i ruzmarin

U staklenu teglu ubacite 100 g sitno iseckanog ruzmarina i pola litra domaćeg crvenog vina. Zatvorite to i ostavite na tamnom i hladnom mestu da odstoji 40 dana (svakodnevno promućkajte). Procedite, pa dodajte 200 g domaćeg meda i prespite u staklenu flašu, koju ćete držati na hladnom i tamnom mestu. Triput dnevno, pre jela, uzimajte po kašičicu eliksira rastvorenu u šoljici vode.

Prečica i polen

Čaj od prečice poboljšava memoriju. Dve kašike suve prečice prelijte sa 4 dl ključale vode i ostavite to poklopljeno da odstoji pola sata. Nakon toga procediti i dodajte dve kašičice polenovog praha. Ostavite da odstoji dva sata, pa pijte po šolju pre ručka i večere.

Žalfija i polen

Kašičicu sitno iseckane žalfije ubacite u 2, 5 dl ključale vode i kuvajte to tri minuta. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Procedite čaj, pa dodajte kašičicu polenovog praha i kašičicu meda. Ostavite to da odstoji dva sata, pa popijte.

Mešavina za bolje pamćenje

Pomešajte 25 g bokvice, 15 g imele, 10 g majčine dušice i 10 g srdačice. Dve kašike smese prelijte sa 5 dl ključale vode i ostavite to poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i svako pola sata pijte po manji gutljaj čaja. Terapija traje tri meseca.

Alchajmerova bolest: Pijte sok od borovnice i polena

Sastojci:

  • 2 dl zelenog čaja
  • pola šolje borovnica (možete koristiti i smrznute)
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 1 kašika polenovog praha
  • 1 kašičica domaćeg meda

Priprema: Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Ostavite to da odstoji sat vremena, pa popijte celu količinu tokom dana.

Foto: kobeza/gettyimages.co.uk