NAPITAK OD BOROVNICE ZA BOLJE PAMĆENJE: EVO KAKO SE PRAVI

by | 21.05.2023
napitak-od-borovnice-za-bolje-pamcenje_napitak-od-borovnice-za-bolje-pamcenje.jpg

Ukusan i osvežavajući ovaj eliksir od borovnica može pomoći da imate bolje pamćenje. Iskoristite leto i napravite ovaj napitak prema našem receptu koji može da vam donese mnogo koristi. 

Prema naučnim saznanjima supstance u borovnici utiču na bolje pamćenje. Sirće od ovih bobica u kombinaciji s određenim lekovitim biljem su moćan eliksir koji jača kognitivne funkcije, naročito ako ste pod stresom zbog čega ste zaboravni u poslednje vreme

Moćni bobice i bilje za bolje pamćenje

U ovom napitku sirće od borovnice je osnova, a u njega su dodate određene lekovite biljke. Mnoge naučne studije potvrđuju veliku ulogu borovice u jačanju kognitivnih funkcija.

Istraživanje u Annals of Neurology je otkrilo da antocijani u borovnicama mogu usporiti starenje mozga i do 2,5 godine. Istraživači sa Harvarda izmerili su kognitivnu funkciju kod 16.010 učesnika starih 70 i više godina.

Bilje koje se dodaje u sirće takođe povoljno utiče na pamćenje:

  • Bosiljak – poboljšava pamćenje i motoričke sposobnosti nakon moždanog udara.
  • Cvetovi boražine – povoljno deluju na kognitivne funkcije.
  • Ruzmarin – poboljšanje pamćenja.
  • Timijan – neuroprotektivno dejstvo.

Recept sirće od borovnice

Napunite teglu dopola svežim borovnicama. Dodajte nekoliko prstohvata svežeg bilja (bosiljka, cvetova boražine, ruzmarina i timijana). Možete da izmešate sve bilje pa stavite nekoliko prstohvata mešavine u sirće ili da stavite samo nekoliko prstohvata omiljene biljke. Prelijte borovnice i bilje jabukovim sirćetom skoro do vrha tegle. Promešajte drvenim štapićem kako bi se oslobodili mehurući vazduha iz tečnosti.

Ukoliko je potrebno, dospite još sirćeta. Dobro zatvorite teglu (stavite celofan između poklopca i tegle) i ostavite da odstoji do tri nedelje na tamno mesto uz povremeno mućkanje. Procedite i sipajte u čistu flašu.

Eliksir za bolje pamćenje

Kao što smo već spomenuli, sirće od borovnice je osnova za ovaj eliksir. Pomešajte u tegli jednake delove meda i sirća od borovnice. Ispobajte ukus. Ako smatrate da je previše sladak, samo dodajte više sirća.

Flašu čuvajte u frižideru najviše do šest meseci i pijte 1/2 do 1 kašičice dva puta dnevno, uz obrok. Ovaj napitak možete da pomešate s limunadom. Inače, ovaj eliksir je poznat i kao „vatreno sirće“ ili oksimel. Potiče od starogrčke reči okimeli, što znači kiselina i med.

 SStajic / gettyimages.com / gettyimages.com