Borovnice sprečavanju gubitka vida. Evo kako da ih najbolje iskoristite

by | 10.06.2024
Borovnice sprečavanju gubitka vida. Evo kako da ih najbolje iskoristite

Da li ste znali da borovnice mogu značajno doprineti zdravlju vaših očiju? Zdravstvene prednosti borovnice su ogromne i jedna od primarnih prednosti je da mogu poboljšati vid.

Ovo malo, ali moćno voće je elektrana antioksidanata, posebno antocijana, kao i vitamina C i E, od kojih su svi poznati po svom potencijalu da zaštite vid i uspore progresiju gubitka vida. U borbi protiv stanja gubitka vida kao što su makularna degeneracija i dijabetička retinopatija, borovnice su se pokazale kao odličan saveznik. Hajde da otkrijemo zašto su borovnice neophodna hrana u svakoj ishrani koja ima za zdravlje očiju.

Borovnice za zdravlje vida

Uključivanje borovnica u vašu ishranu je ukusan i koristan način da poboljšate zdravlje očiju. Njihov visok sadržaj antioksidanata je ključan za usporavanje stanja gubitka vida kao što su pigmentoza retinitisa i makularna degeneracija, što ih čini nezamenljivim delom ishrane za prevenciju gubitka vida. Zapamtite da iako su borovnice fantastične, uravnotežena ishrana i zdrav način života su pravi ključ za održavanje optimalnog zdravlja očiju.

Kako borovnice štite oči?

Zdravstvene prednosti borovnice su neverovatna nutritivna svojstva, ali primarna zdravstvena korist je njihov visok nivo antioksidanasa. Porcija borovnica unosi više antioksidanata u telo nego većina drugog voća i povrća. Antioksidansi su neophodni za borbu vašeg tela da smanji oksidaciju.

Oksidacija stari vaše ćelije što rezultira ne samo borama na koži već i degenerativnim bolestima poput makularne degeneracije. Antioksidansi pomažu u sprečavanju makularne degeneracije tako što snabdevaju slobodne radikale nedostajućim elektronom potrebnim za balansiranje ćelije.

Ovo ih neutrališe i onemogućava da oštete kolagen matriks zdravih ćelija i tkiva, kao što su makula i makularni pigment u vašim očima. Ovo ne samo da sprečava makularnu degeneraciju, već i druge uobičajene uzroke oštećenja vida, kao što su katarakta i glaukom.

Borovnice sadrže 14 miligrama vitamina C po šoljici. Šolja borovnica sadrži 80 međunarodnih jedinica vitamina A u svakoj šolji. Borovnice takođe sadrže dobru dozu cinka.

Japanski plod vizije

Antocijanini, koji su pigmentni molekuli u borovnicama i drugim biljkama, podstiču regeneraciju ključnih molekula u oku uključenih u percepciju svetlosti. Koncentracija antocijanina u borovnicama je toliko jaka da ponekad može da preokrene gubitak vida. Nije ni čudo što su Japanci toliko zadivljeni zdravstvenim prednostima borovnice, da su bobice nazvali „plodom vizije“.

Divni načini za uživanje u borovnicama

Kao užina: Jedenje šake svežih borovnica može biti osvežavajuća i hranljiva užina.
U smutiju: Pomešajte borovnice sa malo jogurta i malo bademovog mleka za ukusan doručak koji poboljšava vid.
U salatama: Dodavanje borovnica vašoj salati može joj dati sladak, pikantan tvist i pojačati antioksidanse.
U ovsenim pahuljicama: Započnite slobodan dan tako što ćete u jutarnju ovsenu kašu dodati malo borovnica.

Andrii Zastrozhnov / gettyimages.com