Ova dijeta može pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti

by | 31.03.2024
Ova dijeta može pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti

Novi nalazi iz studije sprovedene na miševima sugerišu da bi praćenje ketogene (keto) dijete moglo ponuditi potencijalnu odbranu od pojave Alchajmerove bolesti.

 

Studija, koju su predvodili istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji, Dejvis (UC Davis), otkrila je da keto dijeta, koju karakteriše unos malo ugljenih hidrata i mnogo masti, može da odloži početak Alchajmerove bolesti na mišjem modelu.

Ishrana koja može pomoću u slučaju Alchajmerove bolesti

Prema studiji, miševi hranjeni keto dijetom pokazali su značajno povećanje nivoa molekula beta-hidroksibutirata (BHB), koji su povezani sa zaštitom od neuroinflamacije – ključnog faktora u razvoju Alchajmerove bolesti.

Istraživači su primetili da su BHB molekuli povezani sa odlaganjem početka blagog kognitivnog pada, uobičajenog ranog znaka Alchajmerove bolesti. Ovi molekuli se proizvode kada telo sagoreva masti za energiju, posebno kada je nivo glukoze nizak, čime se podržava proces prenosa energije u telu.

Keto dijeta kao preventiva Alchajmerove bolesti

Keto dijeta, kada se uskladi sa istim unosom kalorija kao i standardna ishrana, dovela je do značajnog smanjenja sistemskih inflamatornih citokina – markera upale koji mogu doprineti kognitivnom padu.

Studija, objavljena u Nature Communications Biology, uključivala je genetski modifikovane miševe koji izražavaju gene povezane sa Alchajmerovom bolešću. Ženke miševa su, posebno, pokazale više nivoe BHB i moždanih enzima ključnih za podršku pamćenju u poređenju sa njihovim muškim kolegama.

Muški miševi koji su kasnije u životu prešli na keto dijetu pokazali su poboljšanja u prostornoj memoriji, što ukazuje na potencijalne kognitivne prednosti usvajanja ovog pristupa ishrani.

Iako ovi nalazi nude obećavajuće uvide, stručnjaci upozoravaju da su dalja istraživanja, posebno na ljudima, neophodna da bi se potvrdila efikasnost keto dijete u prevenciji Alchajmerove bolesti.

Šta je keto dijeta?

Keto dijeta, skraćenica za ketogenu dijetu, je plan ishrane sa malo ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti dizajniran da izazove metaboličko stanje zvano ketoza. U ovom stanju, telo prelazi sa korišćenja ugljenih hidrata kao primarnog izvora goriva na sagorevanje masti za energiju.

Keto dijeta obično uključuje drastično smanjenje unosa ugljenih hidrata uz povećanje potrošnje masti, zajedno sa umerenim unosom proteina. Minimiziranjem ugljenih hidrata, nivo insulina u telu opada, što dovodi do toga da jetra proizvodi ketone iz masnih zaliha, koji se zatim koriste za energiju.

Veruje se da ova promena u metabolizmu nudi različite zdravstvene prednosti, uključujući gubitak težine, poboljšanu kontrolu šećera u krvi, poboljšanu mentalnu jasnoću i povećan nivo energije.

Namirnice koje se obično uključuju u keto dijetu uključuju meso, ribu, jaja, sir, orašaste plodove, semenke, ulja i povrće bez skroba, dok je hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, kao što su žitarice, šećer, voće i skrobno povrće, ograničena.

LightFieldStudios / gettyimages.com