Upala krajnika: Kućni lekovi koji mogu da donesu olakšanje i smanje tegobe

by | 02.12.2023
Upala krajnika: Kućni lekovi koji mogu da donesu olakšanje i smanje tegobe

Upala krajnika možte i samostalno da ublažite. Savetuje se ispiranje grla slanom vodom, korišćenje ovlaživača, kao i praktikovanje još nekih metoda. 

Upala krajnika ili tonzilitis je stanje koje se javlja kada se krajnici inficiraju. Može biti uzrokovan i bakterijskim i virusnim infekcijama. Određeni kućni lekovi mogu da pomognu da se olakšaju simtomi.

Upala krajnika: Kako da ublažite simrtome?

Tonzilitis može dovesti do simptoma kao što su: otečeni ili upaljeni krajnici, upaljeno grlo, bol prilikom gutanja, groznica, promuklost, loš zadah i bol u uhu.
Virusne infekcije koje izazivaju upalu krajnika uglavnom same prolaze. Bakterijske infekcije mogu zahtevati antibiotike. Tretman se takođe može fokusirati na ublažavanje simptoma kao što je upotreba određenih medikamenata za ublažavanje bolova.

Upala krajnika: Kućni lekovi

Postoji veliki broj kućnih lekova koji mogu efikasno da leče ili umanje simptome upale krajnika.

Grgljanje slanom vodom

Grgljanje i ispiranje toplom slanom vodom može pomoći u ublažavanju upale grla i bolova uzrokovanih upalom krajnika. Takođe može smanjiti upalu, a može čak i pomoći u lečenju infekcija.

Pomešajte oko ½ kašičice soli u oko 1,5 dl tople vode. Mešajte dok se so ne rastvori. Ispirajte grlo nekoliko sekundi, a zatim ispljunite. Možete isprati običnom vodom.

Topli čaj sa sirovim medom

Topla pića poput čaja mogu pomoći da se smanji nelagodnost koja može nastati kao rezultat upale krajnika. Sirovi med, koji se često dodaje u čaj, ima jaka antibakterijska svojstva i može pomoći u lečenju infekcija koje izazivaju upalu krajnika.

Nemojte piti vruć čaj, nego topli. Dodajte med i mešajte dok se ne rastopi. Određeni čajevi mogu ojačati prednosti ovog kućnog leka. Čaj od đumbira, na primer, ima jak antiinflamatorni efekat, kao i čaj od komorača, koji može pomoći u smanjenju upale i nelagodnosti.

Komadići leda i sladoled

Hladnoća može biti veoma efikasna u lečenju bola, upale i otoka koji često dolazi sa tonsilitisom. Sisanje komadića leda ili sladoled mogu da ublaže simptome. Maloj desi se ne preporučuje sisanje leda, umesto toga bolja opcija je sladoled.

Ovlaživači

Ovlaživači mogu pomoći u ublažavanju bolova u grlu ako je vazduh suv ili ako imate suva usta kao rezultat upale krajnika. Suv vazduh može da iritira grlo, a ovlaživači mogu pomoći u ublažavanju nelagodnosti u grlu i krajnicima tako što vraćaju vlagu u vazduh. Ovlaživači sa hladnom maglom su najkorisniji, posebno kada su virusi uzrok upale krajnika. Neka vam ovlaživač vazduha bude uključen po potrebi, posebno kada spavate noću, dok se upala krajnika ne smiri.

Kada treba da se obratite lekaru za pomoć?

Određeni simptomi ukazuju na to da ćete možda morati da posetite svog lekara radi lečenja. Određene vrste bakterijskih infekcija koje mogu uticati na krajnike možda moraju da se leče antibioricima.

Trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara ako osetite kombinaciju sledećih simptoma:

  • Groznica
  • Uporna upala ili grebanje grla koja ne nestaje u roku od 24 do 48 sati
  • Bolno ili otežano gutanje
  • Umor
  • Otok limfnih čvorova

Mnogi slučajevi upale krajnika brzo se rešavaju. Tonzilitis uzrokovan virusima obično se povlači u roku od 7 do 10 dana nakon odmora i dosta tečnosti. Bakterijskom tonzilitisu može biti potrebno oko nedelju dana da nestane, mada mnogi ljudi počinju da se osećaju bolje dan ili više nakon uzimanja antibiotika.

Bez obzira da li dobijate terapiju na recept ili se držite kućnih lekova, pijte puno tečnosti i puno se odmarajte kako biste pomogli svom telu da se oporavi.

fizkes / gettyimages.com