Zašto je tokom posta neophodan dodatni unos minerala? Saznajte koji to nutrijenti mogu da budu u deficitu

by | 02.12.2023
Zašto je tokom posta neophoda dodatni unos minerala?

Stručanjci savetuju da je tokom posta neophodno pripaziti na adekvatan unos minerala. Saznajte koji su to neophodni nutrijenti kako bi telo dobro funkcionisalo.

Nedostatak pojedinih minerala sam po sebi negativno utiče na zdravlje. Može da se pojavi pospanost, da dođe do pada raspoloženje ili da se pogoršavaju hronične bolesti. Zato bi trebalo obratiti pažnju na raznovrsnoj ishrani i putem suplementata obezbediti adekvatne količine minerala ako je to potrebno.

Nedostatak minerala tokom posta slabi organizam

Uprkos činjenici da je biljna hrana bogata mikronutrijentima, bez mesa, jaja i mlečnih proizvoda nemoguće je dobiti sva potrebna jedinjenja. Deficit vitamina i minerala može negativno uticati na zdravlje. Ovo su neki od ključnih nutrijenata-

Tokom posta obratite pažnju na ove nutrijente

U ovom izboru minerala naći ćete one koji su u deficitu tokom posta, a koje bi trebalo nadoknaditi:

Kalcijum

Isključivanjem mlečnih proizvoda iz ishrane značajno se smanjuje unos kalcijuma u ​​organizam. Zna se da je ivaj mineral neophodan za formiranje i jačanje kosti i zuba. Pored toga, ovaj mineral učestvuje u ćelijskim metaboličkim procesima, održava stanje nervnog sistema, odgovoran je za pravilno funkcionisanje mozga, mišića, kardiovaskularnog sistema, a takođe i za stanje kože.

Cink

Kod vegetarijanske ishrane prilično je čest nedostatak cinka, koji se nalazi pre svega u namirnicama životinjskog porekla: crvenom mesu, jetri, jajima i morskim plodovima. Ovaj mineral je odgovoran za hormonalne nivoe, posebno za proizvodnju hormona rasta i insulina, i deo je većine enzima, čime utiče na metabolizam i brzinu metabolizma. Cink je takođe važan za zdravlje muškaraca: uključen je u proizvodnju testosterona i podržava zdravlje prostate. Osim toga, ovaj mineral može značajno ojačati imuni sistem.

Hrom

Još jedan mineral čiji je nedostatak često uzrokovan nedostatkom životinjskih proizvoda u ishrani je hrom. U velikim količinama se nalazi u morskoj ribi i morskim plodovima, kao i u goveđoj jetri. Zato bi bilo doro da se tokom posta uzima ovaj suplement.

Hrom je deo ćelija apsolutno svih organa i tkiva i igra važnu ulogu u metabolizmu: učestvuje u transportu proteina, u regulaciji metabolizma lipida, razbijanju holesterola, u apsorpciji ugljenih hidrata, smanjujući količinu insulin potreban za njihovo korišćenje. Zahvaljujući ovim svojstvima, hrom se s pravom smatra nezamenljivim asistentom za one koji kontrolišu svoju težinu.

Ovaj mineral takođe pomaže u uklanjanju toksičnih jedinjenja iz organizma, reguliše rad srca i kardiovaskularnog sistema i podržava rad štitne žlezde, zamenjujući jod u slučaju nedostatka joda.

Imajte na umu da tokom posta treba da jedete raznosvrsno voće i povrće, kao i da nedostatak minerala nadoknadite suplementima, ako je to potrebno.

JPC-PROD / gettyimages.com