Naučna istraživanja: Samo dva kivija obezbeđuju dnevnu dozu vitamina C

by | 19.02.2024
Samo dva kivija obezbeđuju dnevnu dozu vitamina C

Nedavna naučna istraživanja su otkrila da konzumacija kivija donosi brojne benefite. Između ostalog, samo dva ploda mogu da obezbede dnevnu potrebu vitamina C – neophodnog za jačanje imuniteta. 

 

Voće se preporučuje kao deo zdrave ishrane, ali da li bi ono moglo samostalno da zameni doprinose nekih vitaminskih proizvoda koje preporučuju lekari? Nedavna studija objavljena u naučnom časopisu Foods sugeriše da jedenje jednog ili dva žuta kivija dnevno daje više vitamina C nego običan suplement.

Takođe je procenjen doprinos vlakana ovog voća i uticaj na metaboličko zdravlje. Ali pazite! Alergija na kivi je prilično česta i morate biti pažljivi.

Uticaj kivija na zdravlje

Istraživači su regrutovali 23 volontera koji nisu imali zdravstvene tegobe. Podelili su ih u dve grupe i ustanovili da će jedna jesti dva kivija dnevno tokom 6 nedelja, dok druga nasumično  jesti kivi.

Naučna studija: Konzumiranje kivija i vitamin C

Pre početka perioda testiranja, i na kraju, izvršena su merenja na svim učesnicima. Među njima su težina i visina, glukoza u krvi, insulin, glikozilovani hemoglobin, lipidi, neki inflamatorni biomarkeri i askorbinska kiselina u urinu.

Grupa koja je konzumirala kivi imala je zabeležen povećan dnevni nivo askorbinske kiseline ili vitamina C. Zapravo, dostigao prosečnu dozu od 150 mg dnevno, znatno iznad 90 mg/dan koji su preporučena dnevna doza.

Potvrđivanjem da se askorbinska kiselina pojavila u urinu, naučnici su potvrdili da je metabolizam vitamina C normalan. Zbog toga se pretpostavlja da se vitaminski sadržaj voća apsorbuje i koristi bez problema.

Zdravstvene prednosti ovog tropskog voća

Redovna konzumacija kivija može imati pozitivan uticaj na određene biomarkere.

Dobar je za srce: Prema pregledu objavljenom u European Journal of Nutrition, dva kivija dnevno povećavaju koncentraciju dobrog holesterola ili HDL i smanjuju LDL ili loš holesterol.

Smanjuje oksidativni stres: Pored toga, postoji antioksidativni efekat, zahvaljujući vitaminima C i E. Ovo smanjuje oksidativni stres, što bi dovelo do manjeg rizika od hroničnih bolesti.

Poboljšava varenje: Dnevna konzumacija dva kivija takođe može imati koristi u učestalosti pražnjenja creva i u smanjenju vremena gastrointestinalnog tranzita. Zbog toga bi voće moglo da unapredi pravilnost peristaltike, zahvaljujući svojoj količini vlakana i drugih bioaktivnih jedinjenja.

Čuvajte se alergije

Iako je kivi zdravo voće, takođe spada u grupu voća koje može da izazove alergiju. U blagoj reakciji izazivaće samo svrab u ustima ili ždrelu. Osip na koži se takođe može pojaviti nakon gutanja.

Najteži simptomi uključuju probavne tegobe sa bolovima u stomaku, mučninom, povraćanjem i dijarejom. Konačno, najozbiljniji oblik je anafilaksa, sa problemima sa disanjem i šokom. Ako se jave bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite pomoć lekara.

Imajte na umu, da nema samo kivi askorbinsku kiselinu. Dobro je menjati prirodne izvore vitamina C u ishrani, tako da možete dopuniti citrusnim voćem, jagodama, paradajzom i spanaćem.

Kwangmoozaa / gettyimages.com

Možda će vas zanimati