Kako napraviti cvetne esencije: Ublažavaju bol, simptome menopauze i podižu raspoloženje

by | 17.06.2024
Kako napraviti cvetne esencije

Cvetne esencije su sve popularniji lekovi za koje se smatra da mogu da oslobode od straha, revitalizuju organizam i uopšte doprinose opštem zdravlju. Evo kako se prave.

Cvetne esencije su sinteza između biljnih lekova i energetske medicine. Smatra se da ovi lekovi koje je razvio dr Edvard Bah, homeopata iz ranog 20. veka, prenose energetski otisak u vodi.

Kako pomažu cvetne esencije?

Neke studije sugerišu da bi mogle biti od pomoći za ublažavanje bolova, podržavanje sna i ublažavanje simptoma menopauze, a studije na životinjama sugerišu da podržavaju ravnotežu šećera u krvi i zdravlje srca. Ali mnoge studije su podvrgnute kritici, zbog lošeg dizajna ili sukoba interesa među istraživačima.

Za Bahove tradicionalne lekove za cveće, svaki cvet je povezan sa emocionalnim ishodom, na primer: ruža da ponovo razbukta vašu strast za životom, trešnja da pronađe jasnoću u haosu, maslina za obnavljanje mentalne energije, cvet jabuke protiv bolova, biljka ptičje mleko (Ornithogalum umbellatum) za šok i traumu…

Dok pripremate cvetne esencije, možete iskoristiti svoje potrebe i postaviti sopstvenu nameru. Kada sakupljate cveće, obratite pažnju na to kako se osećate oko njega, šta vam je potrebno i koji su vam ciljevi.

Kako se prave cvetne esencije?

Smatra se da će sakupljanje cveća još svežeg sa jutarnjom rosom doneti najpovoljnije efekte. A ove esencije se oslanjaju na sunčevu svetlost da bi oslobodile energiju biljke. Sakupite cveće koje prepoznajete i znate da je bezbedno. Pošto uklanjate sav biljni materijal iz esencije, ovi lekovi su bezbedni. Međutim, ipak treba da budete oprezni i da berite samo ono cveće koje prepoznajete, možete da imenujete i znate da je jestivo.

Sastojci:

  • 1 šolja jestivog svežeg cveća
  • 1 šolja izvorske vode
  • 1 šolja rakije

Pripema osnovnog rastvora: U prozirnu sipajte čistu izvorsku vodu. Postavite cvetove na površinu vode tako da cvetovi plivaju. Pazite da cvetovi ne budu potpuno uronjeni.  Stavite posudu na direktnu sunčevu svetlost 2 do 4 sata. Pobrinite se da infuziju cveća držite na direktnom suncu sve vreme i da senke ne prelaze preko vaše činije.
Pažljivo uklonite cvetove i procedite vodu kroz sitno sito u teglu.

Konzerviranje: Dodajte alkohol, napravite mešavinu u odnosu 1:1 sa alkoholom. Znači šolja cvetne vode i šolja rakije. Ovu mešavinu sipajte u staklene bočice sa kapaljkom i držite je na hladnom tamnom mestu,  dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ne zaboravite da jasno obeležite bočice sa nazivom cveta i datumom izrade. Smatra se da im je tok trajanja do pet godina.

Obično se koriste nekoliko kapi esencije (2 do 4 kapi) direktno pod jezik, u čaši vode ili u spreju za okolinu. Uzima se do 4 puta dnevno.

botamochi / gettyimages.com