Teniski lakat:  5 prirodnih lekova koji će vam pomoći da smirite bol

by | 05.04.2024
Teniski lakat:  5 prirodnih lekova koji će vam pomoći da smirite bol

Teniski lakat je upala koja se javlja u tetivama lakta i ne javlja se samo kod sportista. Zato je korisno znati neke prirodne lekovi koji pomažu da se ublaže neprijatni simptomi i bol.

 

Teniski lakat nije karakterističan samo za sporstiste. Može pojaviti u bilo kom trenutku ako izvodimo ponavljajuće pokrete zglobom. Iako tretman za smirivanje teniskog lakta često zahteva specijaliste, kao prvu pomoć možete koristiti prirodne lekove koji će pomoći u smanjenju upale i bolovima u zglobu.

Šta je teniski lakat?

Lateralni epikondilitis, poznatiji kao teniski lakat, je bolest koja se javlja u laktu kada je podvrgnut ekstremnoj upotrebi. Generalno, sportisti koji igraju tenis imaju tendenciju da pate od ove bolesti. Međutim, svaka aktivnost koja uključuje kontinuiranu upotrebu ovog zgloba predstavlja rizik od toga.

Kada patite od teniskog lakta, tetive između mišića podlaktice i spoljašnje strane lakta postaju upaljene. Ovo se dešava kada se određeni pokreti često ponavljaju, uzrokujući bol i osetljivost u laktu.

Da bi se teniski lakat smirio, potrebna je pomoć fizioterapeuta, pa čak i hirurga kada je povreda veoma teška.

Teniski lakat: Prirodni lekovi za smirivanje simptoma

Prirodni lekovi su takođe odlična opcija koja vam omogućava da umirite teniski lakat, pa čak i u najblažim slučajevima, da ga potpuno kontrolišete. Donosimo vam pet načina koji mogu da pruže olakšanje:

1. Oblozi od đumbira

Đumbir ima više svojstava koje prirodna medicina koristi za lečenje različitih bolesti. Koristi se za ublažavanje prehlade, a zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, koristi se za smanjenje upale mišića i tetiva.

Sastojci:

 • 4 kašike rendanog đumbira (60 g)
 • 1 pamučna vreća
 • 1 šolja ključale vode (200 ml)

Priprema: Prvo narendajte đumbir dok ne dobijete 4 supene kašike. Zatim umotajte đumbir u pamučnu vrećicu i potopite oblog u vruću vodu na minut. Zatim uklonite oblog iz vode i ostavite da se ohladi. Na kraju, nanesite na zahvaćeno područje 15 minuta i ponavljajte dok ne dođe do poboljšanja.

2. Hidroterapija

Hidroterapija za smirivanje teniskog lakta sastoji se od upotrebe obloga tople vode i hladne vode na zahvaćeno područje. Toplota će ublažiti bol i aktivirati cirkulaciju, dok će hladna voda smanjiti upale mišića i tetiva.

Zagrejte dovoljno vode u posudi, sipajte je u termofor i dobro zatvorite. Umotajte termofor peškirom. U drugi peškir umotajte poveću količinu kockica leda.

Prvo nanesite vrući oblog na lakat tri minuta. Zatim uklonite topli oblog i nanesite hladan na minut. Na kraju, smenjujte oba pola sata.

3. Kurkuma

Kurkumin, sastojak prisutan u kurkumi, ima antiinflamatorna svojstva. Kao i đumbir, on takođe deluje kao prirodni lek za ublažavanje bolova. Pored toga, sadrži veliku količinu antioksidanata koji ubrzavaju zarastanje povreda, zbog čega se široko koristi za lečenje zglobova.

Sastojci:

 • 1 kašika kurkume u prahu (15 g)
 • 1 šolja mleka (250 ml)
 • ½ kašike meda (12 g)

Priprema: U šolju tečnog mleka dodajte kašiku kurkume i promešajte. Zagrejte smešu na laganoj vatri i dodajte med. Na kraju, pijte jednu šolju ujutru i jednu uveče najmanje 2 nedelje.

4. Infuzija kantariona

Kantarion je biljka koja se široko koristi u naturopatskoj medicini za smanjenje upale. Ima izuzetno antiinflamatorna i analgetska svojstva. Zahvaljujući jednostavnoj upotrebi, može se koristiti u obliku infuzije, kroz obloge ili kao suplemente.

Kantarion ima antiinflamatorna i analgetska svojstva

Kantarion ima antiinflamatorna i analgetska svojstva

Sastojci:

 • 2 kašike zdrobljenih suvih listova kantariona (30 g)
 • 1 šolja vode (250 ml)
 • Zaslađivač (po ukusu)

Priprema: Zagrejte šolju vode i kada proključa dodajte kašike kantariona. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Procedite i zasladite po ukusu. Pije se najmanje dve šolje dnevno.

5. Oblozi od belog luka

Poznato je da beli luk aktivira cirkulaciju i pomaže kod kardiovaskularne bolesti. Osim toga, zahvaljujući činjenici da sadrži veliku količinu antioksidanata, antiinflamatornih jedinjenja i sumpora, prirodni je lek za smirivanje teniskog lakta, što potvrđuju i studije.

Nedostatak koji će neki videti kod belog luka je njegov jak miris, ali u poređenju sa dobrobitima koje donosi, vredi.

Sastojci:

 • 5 čena belog luka
 • Peškiri

Priprema: Oljuštite beli luk, zgnječite i napravite pastu. Nanesite je na zahvaćeno područje i prekrijte peškirom. Ostavite da deluje 20 minuta.

Laktovi su izloženi mnogim povredama mišića. Najbolje je izbegavati nagle pokrete i preduzeti sve neophodne mere predostrožnosti. Međutim, kada dođe do povrede, dobro je znati kako postupiti da pružite prvu pomoć i ublažite bol.

Prirodni kućni lekovi mnogo pomažu kada je u pitanju smirivanje teniskog lakta i smanjenje upale. Ako ne dobijete olakšanje, ne oklevajte da posetite specijaliste.

Jacob Wackerhausen; Valeriy_G / gettyimages.com