BOL U ZGLOBOVIMA: 9 EFIKASNIH BILJAKA

by | 24.09.2023
Bol u zglobovima

Ovo bilje su moćni borci protiv upalnih stanja u telu

Bol u zglobovima je mučio ljude još pre 4500 godina p.n.e. Naši preci su koristili mnoge prirodne lekove za lečenje bolova od artritisa. Savremene naučne studije su dokazale efikasnost ovih prirodnih lekova.

Bol u zglobovima: Pomoć stiže iz prirode

Pre svega, ako koristite neku medicinsku terapiju, prvoerite s lekarom da li možete da uzimate neke od osvih domaćih lekova. Pojedine biljke mogu da ometaju dejstvo konvencionalnih medicinskih tretmana.

Bol u zglobovima: Biljni pomoćnici

1. Aloe vera

Upotreba aloe vere kao tretmana za bol u zglobovima datira vekovima, a i nauka je potvrdila da smanjuje upalne procese. Uzimana oralno, aloe vera takođe može pomoći u otklanjanju stomačnih tegoba koje mogu izazvati drugi antiinflamatorni lekovi, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi.

2. Seme slačice

Seme slačice (gorušice) je još jedna biljka koja može doneti olakšanje od bolova u zglobovima. Natopite flaster toplim uljem slačice i nanesite ga na bolne zglobove. Toplota i aktvine supstance ovog ulja poboljšaće protok krvi i ublažiti bol. Ovo ulje je dobar izvor selena, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina koji mogu da ublaže simptome.

3. Maslinovo ulje

Postoji jedinjenje u ekstra devičanskom maslinovom ulju koje se zove oleokantal koje deluje na isti način kao i nesteroidni antiinflamatorni lekovi koje možda uzimate za bolove od artritisa, navodi se u članku objavljenom 2014. u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke. Oleokantal smanjuje proizvodnju COKS-1 i COKS-2 enzima, koji izazivaju upalu.

MORSKI KOLAGEN

4. Tamjan

Tamjan pomaže u ublažavanju bolova u kolenu uzrokovanih artritisom u studiji objavljenoj 2014. Osobe s artritisom koji su uzimali suplemente ekstrakta tamjana prijavili su poboljšanje simptoma od onih koji ga nisu uzimali, objavila je studija objavljena 2014. u Minerva Medica.

5. Miro

Vekovima su ljudi koristili melem od mira (smirne) kako bi ublažili bol u zglobovima.

6 . Ulje kedrovine

Ulje kedrovine može se koristiti kao aromaterapija za ublažavanje bolnih, ukočenih zglobova. Ali, vodite računa o tome da to ne radite više od jedan do sva puta nedeljeno po desetak minuta.

7. Sladić

Utvrđeno je da je sladić jednako efikasan, ako ne i više ibuprofena protiv upale koja uzrokuje artritis, prema studiji objavljenoj 2014. u Natural Product Communications.

Oprez: Ne koristite sladić ako uzimate lekove za krvni pritisak ili diuretikejer sladić može blokirati njihovu efikasnost.

8. Višnje

Višnje sadrže antiinflamatorne antioksidante poznate kao antocijanini. Ekstrakt višnje je pomogao ljudima sa reumatoidnim artritisom u studiji objavljenoj 2014. u Međunarodnoj imunofarmakologiji. Pokazalo se da ekstrakt blokira puteve koji signaliziraju upalu. Jedna šolja srmznutih višanja dnevno ili čaša soka može da pomogne

9. Ananas

Bromelain iz ananasa može pomoći kod upale. Teško je dobiti dovoljno bromelaina iz biljke ananasa za upotrebu kao lek, ali je dostupan u tabletama i kapsulama u prodavnicama zdrave hrane. Preporučena doza za artritis je 500 do 2.000 miligrama dnevno. Bromelain tablete koje se uzimaju na usta pokazalo se da imaju antiinflamatorni efekat u studiji objavljenoj 2013. godine u Phitotherapi Research.

Oprez: Nemojte uzimati bromelain ako ste alergični na ananas ili ste na sedativima, razređivačima krvi ili lekovima za visok krvni pritisak ili ako imate bolest jetre ili bubrega.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: rezkrr / gettyimages.com