KARDAMOM: ZAČIN KOJI ČELIČI ZDRAVLJE

by | 24.09.2023
KARDAMOM: ZAČIN KOJI ČELIČI ZDRAVLJE

Kardamom se naziva „kraljicom začina“ i to s pravom jer ima ogromnu listu zdravstvenih prednosti

 

Zahvaljući mnogim benefitima za zdravlje, nije iznenađujuće što je to jedan od najčešće korišćenih začina u čaju.

Karadmom: Aromatični lek

Kardamom se obično dodaje crnom čaju u obliku zelenog kardamoma u prahu. Mnoge prednosti čaja s kardamomom su povezane s varenjem, detoksikacijom, zdravljem zuba, diuretičkim efektima, oslobađanjem od depresije i blagodetima u vezi sa kožom.

Ovaj začin sadži visoku koncetraciju eukaliptola, kamfora, limonena, alfa-pinena, beta-pinena i mircena, kao i vitamina A, B i C, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, bakra i cinka.

Karadmom donosi mnoge blagodeti

Zdravlje kože i kose

Zbog antioksidanata, antimikrobnih svojstava, minerala i vitamina prisutnih u semenkama kardamoma, ovaj čaj se obično koristi za lečenje simptoma ekcema, psorijaze, akni, iritacije i upale. Zbog toga je izuzetno koristan za kožu i protiv starenja. Pospešuje cirkulaciju krvi zbog čega koža izgleda blistavo.

Takođe, ovaj začin jača kodu i prečava lomljenje i opadanje kose te čini dlaku zdravom i skajnom. Antimikrobna svojstva i antibakterijska svojstva kardamoma pomažu u borbi protiv infekcija kože glave.

Svojstva afrodizijaka

Ne samo da se kardamom smatra afrodizijakom, već se veruje i da poseduje lek za impotenciju i prevremenu ejakulaciju.

Lečenje urinarnih poremećaja

U ajurvedi, kardamom se koristi kao lek za bolesti urinarnog trakta i infekcije kao što su cistitis, nefritis i gonoreja.

Sprečava srčane i plućne bolesti

Čaj od kardamoma je bogat kalijumom koji je vazodilatator i smanjuje opterećenje arterija i krvnih sudova. Ovo smanjuje šanse za srčani ili moždani udar.

Poboljšava ukupnu cirkulaciju krvi u telu, a kao diuretik i začin bogat vlaknima, kardamom značajno snižava krvni pritisak. Zbog svoje oštre prirode, pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma prehlade i gripa. Takođe se koristi za bronhitis i kašalj.

Jača imunitet

Detoksikuje ceo sistem tela i time jača imunitet. Isparljiva eterična ulja u kardamonu inhibiraju rast virusa, bakterija, gljivica i drugih štetnih organizama. Čaj od kardamoma takođe ima antiinflamatorna svojstva.

Kako se pravi čaj od kardamoma?

Da biste napravili čaj od kardamoma, biće vam potrebne ili crne ili zelene semenke kardamoma. Da biste dobili najviše ukusa iz mahuna kardamoma, prvo ih nežno zgnječite. Koristite oko 3-4 mahuna (semenke) po šolji vode. U maloj šerpi stavite svodu da proključa. Dodajte zgnječene mahune kardamoma, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta. Procedite, po potrebi dodajte šećer ili med i poslužite.

Ukus kardamoma je veoma intenzivan i mogu se dodati drugi začini i zaslađivači da bi se uravnotežio, ali neke osobe uživaju samo u ukusu kardamoma.

Ako želite od začina možete dodati karanfilić (ceo), zrno bibera, parče štapića cimeta. Oni začini se stavljaju u vodu i kuvaju zajedno s karadmomom. Takođe, ovaj čaj od kardamoma možete pomešati s crnim čajem i mlekom.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Anetlanda / gettyimages.com