PREOSETLJIVI STE NA GLUTEN? ISPROBAJTE OVIH 5 VRSTA BRAŠNA

by | 22.09.2022

Pirinač, kokos, tapioka, leblebija, lešnici i bademi samo su neke od prirodnih bezglutenskih namirnica koje se lako mogu pretvoriti u ukusno i zdravo brašno

 Zbog preosetljivosti na gluten pšenično, ražano, speltino i ječmeno brašno već dugo nisu na popisu vaših poželjnih namirnica? To ni u kom slučaju ne znači da morate da se odreknete finog hleba, keksa i poslastica.

Pirinač, kokos, tapioka, leblebija, lešnici i bademi samo su neke od prirodnih bezglutenskih namirnica koje se lako mogu pretvoriti u ukusno i zdravo brašno.

Postoje bezglutenska brašna koja se dobijaju od žitarica, poput amaranta, kinoje, smeđeg i belog pirinča, zobi.

Neka bezglutenska brašna nastaju mlevenjem orašastog voća, poput badema, lešnika i indijskih oraščića. Svima onima koji su osetljivi na gluten preporučuju se i brašna od mahunarki, poput leblebije i soje.

Predlažemo vam da isprobate ovih pet odličnih vrsta brašna bez glutena.

 

1. Kokosovo brašno

Bogato je vlaknima, što znači da i te kako po­goduje zdravoj probavi. Uz to, sadrži i zdrave zasićene masnoće koje organizam lako može  da iskoristi za stvaranje energije i dobar  meta­bolizam.

Za razliku od pšeničnog, kokosovo brašno ima nizak glikemijski indeks i pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Ono čuva i zdravlje vašeg srca.

Ako planirate da u receptu pšenično brašno zamenite kokosovim, imajte na umu da na svaku šoljicu pšeničnog ide oko trećina šoljice kokosovog brašna.

2. Brašno od smeđeg pirinča

Dobija se od fino samlevenih zrna smeđeg pirinča i čuva sva njihova nutritivna svojstva.

Obiluje proteinima, dijetalnim vlaknima, gvožđem, vitaminom B i manganom.

Zdravije je od brašna dobijenog od belog pirinča, a ima podjednako finu i glatku teksturu i blag orašast ukus. Odličan je izbor ako pečete hrskav keks, a možete ga koristiti i za zgušnjavanje supa i umaka.

Ako planirate da ovim brašnom zamenite pšenično, koristite ga u razmeri 1:1.

Ali, svakako će vam uz ovo brašno biti potrebna i kašika zdrave masnoće ili ulja i malo vode jer bi smesa ili mešavina s ovim brašnom mogla da bude suva.  

3. Bademovo brašno

Bademovo brašno sadrži brojne nutrijente, među njima i magnezijum, bakar, kalcijum, kalijum i mangan, a obiluje i vlaknima. Posebno je pogodno za pečenje i pripremu raznih zdravih poslastica, keksa i kolača.

Bademovo brašno možete da koristite i kao alternativu za prezle. Ako koristite ovo brašno kao zamenu za obično pšenično, biće vam potrebna dvostruka količina. 

 4. Brašno od leblebije

Dobija se od sirovih mlevenih zrna leblebije i dosta je drugačije od ostalih navedenih bezglutenskih vrsta brašna.

Bogato je proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Ima orašast ukus i guste je teksture.

Izvrstan je izbor za pripremu tortilja. Mada ovo brašno možete naći u prodavnicama zdrave hrane, možete ga napraviti i sami.

U blender ubacite sirova zrna leblebije, pa ih sameljite. Nakon toga treba brašno i da prosejete, kako biste se rešili malo većih komadića.

 5. Tapioka (brašno ili skrob)

Tapioka je vrlo svetlo brašno koje se dobija iz krtole biljke kasave i ima izuzetno finu teksturu.

Veoma je popularno kao sastojak za zgušnjavanje jela, poput supa i umaka, jer postaje gusto već pri niskim temperaturama.

Sadrži vrlo malo masnoća i šećera i lako se vari.

Ako ga koristite kao zamenu za pšenično brašno u receptu, razmera je 1:1, dakle umesto šoljice pšenič­nog upotrebite šoljicu tapioke.