Kako napraviti domaće obloge protiv bolova u kičmi?

by | 05.07.2024
Kako napraviti domaće obloge protiv bolova u kičmi?

Koji god zdravstveni poremećaj da je u pitanju, preparati od lekovitih trava najbolji su saveznici u prirodnoj terapiji protiv bolova u kičmi. Evo kako se prave obloge.

Od bolova u kičmi i uopšte u leđima pati veliki broj ljudi, a među njima je sve više mladih. Deformiteti kičmenog stuba počinju da se javljaju još u dečjem uzrastu, a na njihovom korigovanju ne radi se dovoljno. Najčešci uzrok bola u leđima jeste nepravilno držanje tela i slabi mišici koji su zapravo posledica pogrešnog stila života – previše sedenja i premalo sporta i fzičke aktivnosti.

Domaće obloge protiv bolova u kičmi

Kada sedimo za računarom, najčešce smo u nepravilnom položaju, ali i gledanje u mobilni telefon loše utice na zdravlje kičme. Izbegavanje nepravilnih položaja, izvođenje ciljanih vežbi za leđne i trbušne mišice i primena nekih prirodnih melema ključni su za održavanje dobrog zdravlja kičme. Kada uhvate bolovi, ispbrobajte ove domaće obloge:

Ulje sibirske jele i tinktura od ljutih papricica protiv bolova u kičmi

Ulje sibirske jele utrljava se duž kičme tri do pet puta na dan. Pre toga utrljati tinkturu od ljute paprike. Za nedelju dana bol nestaje. Kako se priprema tinktura od ljutih paprika: sitno iseckati 10 manjih crvenih feferona, sipati u teglu i preliti s pola litra alkohola iz apoteke (91%). Teglu zatvoriti i ostaviti da stoji 12 dana na tamnom mestu uz što češce mućkanje. Tečnost procediti i čuvati u dobro zatvorenoj flaši. Kašiku tinkture pomešati s kašikom vode i utrljati na bolno mesto. Ruke dobro oprati nakon korišcenja tinkture.

Oblog od gline

Pomešati 50 g gline za unutrašnju upotrebu s malo vode i jabukovog sirćeta, a zatim dodati dve kašike samlevene koprive (smesa treba da bude gusta kao testo za hleb). Smesu izručiti na krpu ili gazu, priviti na bolno mesto prethodno premazano uljem, pričvrstiti plastičnom folijom ili zavojem i ostaviti da deluje jedan sat. Nakon toga isprati mlakom vodom, a glinu obavezno baciti. Ponavljati sedam dana zaredom.

Obloge od listova čička

Osušene listove čička preliti kljucalom vodom i to ostaviti da se prohladi. Zatim procediti i gustiš privijati na donji deo leđa. Pričvrstiti obloge plastičnom folijom i utopliti vunenim šalom.

Obloge od kamfora i kestena

Dobar narodni lek za bol u leđima jeste divlji kesten koji se koristi u prahu, pomešan s uljem kamfora ili svinjskom mašcu (1:1). Ovu mešavinu naneti na krišku crnog hleba pa pričvrstiti na bolno mesto.

Čuveni trio – krompir, ren i med

Izrendati sirov krompir i koren rena, pa ih pomešati i dodati jednu kašiku domaćeg meda. Mešavinu naneti na gazu ili čistu pamučnu krpu i priviti na bolno mesto prethodno premazano uljem. Ostaviti da deluje jedan sat, a zatim isprati mlakom vodom. Ponavljati sedam dana.

Ukoliko patite od bolova u leđima i imate probleme sa kičmom, važno je da odete kod lekara i da dobijete adekvatnu terapiju i da se pridržavate saveta lekara.

stefanamer / gettyimages.com