Otkrijte tajne zdrave kičme uz ove savete koje preporučuju stručnjaci

by | 07.03.2024
Otkrijte tajne zdrave kičme uz ove savete koje preporučuju stručnjaci

Održavanje jake i zdrave kičme je od suštinskog značaja za opšte blagostanje i kvalitet života. Stručnjaci otkrivaju tri stvari koje mogu sačuvaju kičmu kako bi što duže bila u dobrom stanju.

Kičma ima vitalnu funkciju u prenošenju senzornih informacija kao što su pritisak, dodir, hladnoća… Istovremeno, mora da kontroliše i koordinira rad mišića kako bi nam omogućio slobodu kretanja.

Koje su to tajne zdrave kičme?

Redovno vežbanje, dobro držanje i zdrave navike uveliko doprinose održavanju jake i zdrave kičme tokom celog života. Dakle, hajde da razmotrimo svaku aktivnost:

Vežbanje je osnova zdrave kičme

Iako postoji dosta metoda koje su pogodne za održavanje kičme u dobroj formi, jedna od najpoželjnijih je svakako redovno vežbanje. Vežbanje može imati besprekoran uticaj na kičmu i može je održati snažnom i fleksibilnom.

Uključite se u vežbe koje promovišu snagu i fleksibilnost kičme, kao što su joga, pilates, plivanje ili šetanje. Ove aktivnosti pomažu u jačanju mišića koji podržavaju kičmu i poboljšavaju držanje.

Tokom vežbanja, važno je da se fokusirate na jačanje osnovnih mišića. Fokusirajte se na vežbe koje ciljaju na mišiće jezgra, uključujući trbušne, kose mišiće i mišiće donjeg dela leđa. Na taj način se pruža stabilnost i podršku kičmi, smanjujući rizik od povreda.

Vodite računa o držanju

Problemi sa leđima i kičmom takođe je posledica lošeg držanja. Stoga je važno praktikovanje dobrog držanja dok sedite, stojite i hodate. Držite kičmu harmonično poravnatu, ramena ispravljena unazad i glavu uspravno da biste smanjili opterećenje kičme i sprečili probleme kao što su pognuta ili zaobljena ramena.

Pobrinite se da je vam je radni sto i slolica ergonomski postavljena da podržava zdravu kičmu je ključna. Koristite ergonomsku stolicu sa odgovarajućom lumbalnom potporom, postavite monitor računara u nivo očiju i pravite redovne pauze da biste se istegnuli i kretali.

Zdrave navike

Pored toga, pijte dosta vode tokom dana kako biste bili hidrirani jer to poboljšava fleksibilnost mišića. Dehidracija može izazvati grčeve u mišićima i neprikladne sile na našu kičmu, što zauzvrat može dovesti do toga da diskovi izgube svoja svojstva amortizacije, što dovodi do povećanog rizika od povreda.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, uključite redovno istezanje u svoju dnevnu rutinu kako biste poboljšali fleksibilnost i smanjili napetost mišića. Usredsredite se na istezanje mišića leđa, tetive kolena i kukova kako biste ublažili stezanje i sprečili ukočenost.

Ako osećate uporne bolove u leđima ili imate bilo kakvu zabrinutost, potražite stručni savet za personalizovani plan za jačanje kičme i rešavanje svih osnovnih problema.

fizkes / gettyimages.com