Zašto je dekstruktivno preterano razmišljanje i kako da izađete iz tog začaranog kruga?

by | 07.03.2024
Zašto je dekstruktivno preterano razmišljanje i kako da izađete iz tog začaranog kruga?

Preterano razmišljanje, često neizrečeni aspekt stresa i anksioznosti, manifestuje se kroz simptome kao što su odugovlačenje, samokritičnost i stalni osećaj anksioznosti, ostavljajući vas mentalno iscrpljenim.

 

U srcu borbe protiv preteranog razmišljanja (overthinking)  je moć emocionalne podrške tako što ćete razgovarati sa prijateljima, odvratiti misli od hobija i vođenja dnevnika. Naime, pisanje ne samo da pomaže u organizovanju misli, već služi i kao opipljiv zapis napretka i samootkrivanja.

Potrebno je vreme da se iskoreni preterano razmišljanje, ali uporan trud može vam pomoći da razvijete pozitivniji pogled i razumnu strategiju za suočavanje sa životnim preprekama.

Šta je preterano razmišljanje?

Preterano razmišljanje može se odnositi na stanje u kojem osoba ima tendenciju da previše razmišlja o različitim temama ili situacijama. Ovo može biti povezano sa stalnim analiziranjem prošlih događaja, brige oko budućnosti ili preteranim razmišljanjem o svakodnevnim situacijama.

Preterano razmišljanje može dovesti do povećane anksioznosti, stresa ili osećaja opterećenosti.

Šta sve može da uzrokuje ovaj poremećaj?

Overthinking se može javiti iz različitih razloga, a neki od njih mogu uključivati:

Anksioznost: Osobe koje pate od anksioznosti često imaju tendenciju da preterano razmišljaju o situacijama, brinući se o mogućim ishodima ili osećajući se nesigurno.

Perfekcionizam: Osobe koje teže savršenstvu mogu stalno analizirati svoje postupke i odluke, tražeći idealno rešenje ili strahujući od grešaka.

Nedostatak samopouzdanja: Nedostatak vere u svoje sposobnosti može dovesti do stalnog preispitivanja i sumnje u donošenje odluka.

Prošlost ili budućnost: Razmišljanje o prošlim događajima ili brigama o budućnosti može uzrokovati preterano razmišljanje.

Stil razmišljanja: Kod nekih ljudi, preterano razmišljanje može biti deo njihovog uobičajenog stila razmišljanja, bez obzira na konkretnu situaciju.

Nepoznavanje problema: Ponekad ljudi mogu preterano razmišljati zbog nedostatka informacija ili razumevanja problema, što može dovesti do stalnog analiziranja situacije u potrazi za rešenjem.

Preterano razmišljanje: Kako se osloboditi ove navike?

Sledeći saveti mogu vam pomoći da se oslobodite navike preteranog analiziranja:

Meditirajte i izrazite zahvalnost

Meditiranjem opuštate mozak i puštate misli koje vas opterećuju i čine nesrećnim. Meditacija je nešto što se vežba i vremenom dolaze rezultati. Takođe, da biste izbegli preteranu analizu, uvek budite zahvalni na svemu – čak i na najmanjoj sitnice. To će vam omogućiti da pomerite fokus na  dobre aspekte života.

Steknite uvid u ono što je pošlo po zlu

Cikličnu prirodu preteranog razmišljanja izazvanog strahom od činjenja grešaka može se razbiti uz pomoć sticanja mudrosti od njih. Ovo se takođe može postići suočavanjem sa pesimističnim idejama i pitanjem da li ste razmišljali o drugom izboru.

Fokusirajte se na kreativnost

Za nekoga može biti oslobađajuće da usmeri svoju energiju na izvodljive opcije, a ne da se muči oko ovog problema. Usmeravanje onoga što osećate i razmišljate kreativne poduhvate, pisanje ili muziku je jedan od načina da se nosite sa istim.

Idealna nesavršenost

Važno je imati ostvarive ciljeve i shvatiti da savršenstvo nije uvek moguće. Ograničite unos informacija, posebno kada su u pitanju uznemirujuće vesti, i prihvatite da stvari nisu idealne.

Vežbajte

Učešće u fizičkim aktivnostima može vam pomoći da ublažite napetost, anksioznost. To ne samo da će vam zaustaviti negativne misli nego ćete se bolje osećati.

Potražite stručnu pomoć

Konsultacija sa terapeutom može ponuditi specifične metode za ublažavanje preteranog razmišljanja ako vam je situacija neizdrživa.

Uspostavite veze

Uspostavljanje veza i interakcija sa prijateljima i porodicom omogućava vam da učestvujete u dubokim diskusijama koje mogu poslužiti kao odlična diverzija od preteranog analiziranja i kao dodatni sistem emocionalne podrške.

Zavolite sebe

Važna stvar je da zavolite sebe. To takođe podrazumeva da se prema sebi ophodimo sa istom pažnjom i saosećanjem kao prema bliskom prijatelju koji prolazi kroz slično iskustvo. Budite nežni, ljubazni i puni raumevanja prema sebi.

fizkes / gettyimages.com