Spinalna stenoza: Zašto se javlja i na koje sve načine možete da je ublažite

by | 17.01.2024
Spinalna stenoza: Zašto se javlja i na koje sve načine možete da je ublažite

Spinalna stenoza se može razviti u vratu (cervikalna stenoza) i uzrokovati slabost, utrnulost i bol u rukama i nogama. Stenoza obično zahvata donji deo leđa (lumbalna spinalna stenoza), gde se njeni efekti osećaju na jednoj ili obe noge, posebno tokom hodanja i sedenja.

 

Spinalna stenoza je suženje kičmenog kanala, prostora kroz koji prolaze kičmena moždina i kičmeni nervni koreni. Ako koštani kičmeni kanal postane preuzak, veoma osetljivi nervi ili nervni koreni u njemu postaju komprimovani, izazivajući bol i niz drugih simptoma.

Spinalna stenoza se može razviti u vratu (cervikalna stenoza) i uzrokovati slabost, utrnulost i bol u rukama i nogama. Stenoza obično zahvata donji deo leđa (lumbalna spinalna stenoza), gde se njeni efekti osećaju na jednoj ili obe noge, posebno tokom hodanja i sedenja.

Spinalna stenoza: Šta je uzrokuje i koje su preventivne mere

Spinalnu stenozu često uzrokuju artritis i degenerativne promene kičme. To je nešto što će većina nas razviti, posebno kada dostignemo pedesete. Možemo li sprečiti kičmenu stenozu? Odgovor je tehnički ne. Međutim, postoje načini da smanjite rizik.

Zašto se javlja spinalna stenoza?

Spinalna stenoza obično nastaje usled artritisa koji se „istroši“, kao što je osteoartritis i degenerativne promene na kičmi, ili zbog traume ili povrede.

Vremenom se zaštitna hrskavica koja pokriva kosti leđa istroši i kosti se mogu trljati jedna uz drugu. Telo reaguje formiranjem novih koštanih izraslina (zvanih osteofiti ili koštane mamuze) kako bi pokušalo da podrži to područje. Ove mamuze mogu pritisnuti nerve i izazvati bol.

Stenoza kičme se takođe može javiti kada se okrugli diskovi koji apsorbuju udarce koji se nalaze između svake kosti u kičmi (pršljenovi) degenerišu, izboče ili napuknu. Kičmeni ligamenti koji drže pršljenove na mestu takođe su podložni artritisu i vremenom mogu da oteknu, što dovodi do suženja kičmenog kanala.

Ciste ili tumori kičmene moždine takođe mogu suziti kičmeni kanal i izazvati kičmenu stenozu. Takođe, neke osobe su rođene sa uskim kičmenim kanalom. Ovo stanje se naziva urođena stenoza kičme.

Spinalna stenoza: Šta može da spreči nastanak i uspori napredak

U nastavku naučite pet stvari koje možete da uradite da biste sprečili kičmenu stenozu ili usporili njen napredak.

1 Vežbajte

Redovna vežba je jedan od ključeva za održavanje zdrave kičme. Da bi vežbanje postalo deo vašeg svakodnevnog života, prilagodite vežbanje tako da najbolje odgovara vašim potrebama.

Uzmite u obzir svoje godine, sve zdravstvene probleme i trenutni nivo kondicije. Plan vežbi za kičmenu stenozu može vam pomoći da bezbedno izgradite svoju izdržljivost, povećate ili održite fleksibilnost kičme i razvijete trbušne mišiće koji podržavaju leđa.

Poseta fizioterapeutu je dobro mesto za početak, posebno ako imate simptome kičmene stenoze. Zajedno možete razviti efikasan plan vežbanja.

Cilj je nastaviti da se krećete. Pronađite režim u kome uživate — onaj koji vam odgovara na bilo kom nivou koji možete bezbedno i udobno da izdržite. Ako niste ljubitelj vežbanja, možete polako započeti svoj režim i pratiti svoj odgovor na vežbanje u smislu bola, slabosti i nervnih simptoma.

Hodanje je odličan oblik vežbanja, ali ako vam je hodanje teško, pokušajte sa drugim oblikom aerobne vežbe. Stacionarni biciklizam, plivanje i vežbe u vodi pomoću sprava za plutanje su odlične opcije.

2 Istezanje kičme

Istezanje kičme je odličan način da održite ili poboljšate opseg pokreta i da vam pomogne da ostanete razgibani. Takđe, može pomoći da se spreči ili uspori napredovanje kičmene stenoze i njenog pratećeg bola i ukočenosti.

Vežbe opuštanja, vežbe u vodi i holističke terapije takođe mogu pomoći da se poboljša fleksibilnost i pokretljivost i da se spreči bol i drugi simptomi koji su obično povezani sa stenozom kičme.

Posetite fizioterapeuta, koji vam može predložiti vežbe istezanja i druge aktivnosti kretanja prilagođene vama koje mogu pomoći u ublažavanju ranih simptoma.

3 Držanje tela

Ako naučite kako da pravilno sedite ili obavljate svoje svakodnevne aktivnosti (kao što je baštovanstvo, podizanje teških stvari ili dohvatanje nečega uvis) može vam pomoći da izbegnete povrede i habanje koje mogu dovesti do kičmene stenoze.

Mere vežbanja i posturalne korekcije mogu vam pomoći da naučite da sedite ili stojite u optimalnom držanju.

4 Vodite računa o težini

Postizanje i održavanje zdrave težine za vašu visinu može mnogo doprineti sprečavanju kičmene stenoze ili ublažavanju simptoma.

Nošenje dodatne telesne težine vrši pritisak na sve delove kičme. Takođe može otežati vežbanje u dobroj formi. Vežbe za razvoj ukupne snage, fleksibilnosti i podrške leđima pomoći će vam da prođete kroz dan bez bola.

5 Rizik od pušenje

Postoji mnogo razloga za prestanak pušenja. Ova ružna navika ne samo da povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, respiratornih infekcija, raka i drugih bolesti, već je povezano i sa bolovima u leđima.

Udisanje dima može da ograniči protok krvi i kiseonika kroz kičmu, izazivajući degenerativne promene i pojačanu percepciju bola.

Zdrave navike mogu vam pomoći da ostanete vitki

Izbor životnog stila je ključan za održavanje fleksibilnosti i može pomoći u usporavanju degenerativnih promena u kičmi koje su povezane sa godinama. Zdrava ishrana i režim vežbanja, dobro držanje i optimalna težina mogu vam pomoći da ostanete vitki.

Paolo Cordoni / gettyimages.com