Ova stvar je najviše odgovorna za masnu jetru! Proverite da li spadate u rizičnu grupu?

by | 17.01.2024
Ova stvar je najviše odgovorna za masnu jetru! Proverite da li spadate u rizičnu grupu?

Kada su normalni metabolički procesi jetre, koji uključuju obradu i regulisanje masti, poremećeni u velikoj meri – uzrokovaće masnu jetru. Otkrijte šta je najveća pretnja za nastanak ove bolesti.

Masna jetra, ili steatoza jetre, je stanje koje karakteriše nakupljanje viška masti u ćelijama jetre. Ovo nakupljanje masti se dešava kada su normalni metabolički procesi jetre, koji uključuju obradu i regulisanje masti, poremećeni.

Masna jetra je često asimptomatska, ali može napredovati do ozbiljnijih stanja, kao što je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) ili alkoholna bolest jetre (ALD). Promene načina života, uključujući zdravu ishranu i vežbanje, ključne su za upravljanje i prevenciju masne jetre, jer može dovesti do upale, oštećenja jetre i komplikacija ako se ne leči.

Šta najviše uzrokuje masnu jetru?

Alkohol igra centralnu ulogu u razvoju i napredovanju bolesti masne jetre, posebno alkoholne bolesti jetre (ALD). Masnu jetru karakteriše nakupljanje masti u ćelijama jetre, a kada je prekomerna i hronična konzumacija alkohola značajno doprinosi nastanku ovog stanja.

Na uticaj alkohola na masnu jetru utiču i pojedinačni faktori kao što su genetska predispozicija, status uhranjenosti i prisustvo drugih bolesti jetre. Pored toga, prekomerni unos alkohola može dovesti do neuhranjenosti, što dodatno pogoršava oštećenje jetre.

Alkohol je visok faktor rizika za masnu jetru

Jetra je odgovorna za metabolizam i razgradnju alkohola. Kada osoba konzumira alkohol, jetra daje prioritet svom metabolizmu, što dovodi do pretvaranja alkohola u acetaldehid, toksičnu supstancu.

Ovaj proces stvara reaktivne vrste kiseonika i dovodi do upale jetre i doprinoseći oksidativnom stresu. Vremenom, hronična konzumacija alkohola remeti normalne metaboličke procese u jetri, što dovodi do nagomilavanja masti u ćelijama jetre.

Jedna od početnih faza alkoholne bolesti jetre je alkoholna masna jetra, koju karakteriše nakupljanje masti u ćelijama jetre. Kako oštećenje jetre izazvano alkoholom napreduje, to može dovesti do težih stanja kao što su alkoholni hepatitis i ciroza.

Alkoholni hepatitis podrazumeva upalu jetre, dok ciroza predstavlja uznapredovalo stvaranje ožiljaka i oštećenje tkiva jetre.

Šta još može da ugrozi jetru?

Osim alkohola, nekoliko drugih faktora takođe uzrokuje masnu jetru i oni su kategorisani kao nealkoholna masna bolest jetre. Zato, pazite na simptome visokog holesterola koji se mogu pretvoriti u fatalnu bolest.

Koji su simptomi masne jetre?

Simptomi masne jetre su često suptilni, ali mogu uključivati umor, nelagodnost u stomaku i blagi bol u gornjem desnom uglu. Kako stanje napreduje, pojedinci mogu doživeti neželjeni gubitak težine, slabost i opšti osećaj slabosti.

U nekim slučajevima može doći do uvećanja jetre, primetno kroz otok abdomena. Međutim, mnogi ljudi sa masnom jetrom mogu ostati asimptomatski. Teški slučajevi mogu dovesti do komplikacija kao što su zapaljenje jetre, ciroza i otkazivanje jetre.

Redovni medicinski pregledi i praćenje zdravlja jetre su važni, posebno za one sa faktorima rizika kao što su gojaznost, dijabetes ili prekomerna konzumacija alkohola.

Kako pomoći jetri?

Sprečavanje masne jetre podrazumeva usvajanje zdravog načina života. Održavajte uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i celim žitaricama, uz ograničavanje rafinisanih šećera i zasićenih masti.

Redovna vežba je ključna za kontrolu težine i opšte zdravlje jetre. Preporučljivo je umereno konzumiranje alkohola ili apstinencija. Vodite računa o šećeru u krvi i skinite višak kilograma.

Ostanite hidrirani, jer voda pomaže funkciji jetre. Izbegavajte brz gubitak težine ili modne dijete. Periodični medicinski pregledi pomažu u praćenju zdravlja jetre. Dajući prioritet hranljivoj ishrani, redovnoj fizičkoj aktivnosti i izbegavanju štetnih navika, pojedinci mogu značajno da smanje rizik od razvoja masne jetre.

SewcreamStudio / gettyimages.com

Možda će vas zanimati