Masna jetra: 4 namirnice koje poboljšavaju funkciju

Masna jetra je stanje prekomerne akumulacije masti u ovom organu. Vremenom može uticati na funkciju jetre i dovesti do oštećenja jetre

by | 07.09.2023
Masna jetra: 4 namirnice koje poboljšavaju funkciju

Masna jetra je stanje prekomerne akumulacije masti u ovom organu. Vremenom može uticati na funkciju jetre i dovesti do oštećenja jetre

Jetra je neophodan organ za normalno funkcionisanje tela. Hepatociti, ili parenhimske ćelije jetre, odgovorni su za većinu metaboličkih funkcija u jetri. Kada je u pitanju masna jetra, postoje kućni lekovi koji mogu da poboljšaju rad ovog organa.

Masna jetra: Šta može da pomogne

Jetra obavlja stotine različitih funkcija u telu. Njena primarna funkcija je čišćenje krvi od toksina i izlučivanje u žuči. Takođe pomaže u metabolizmu lekova u upotrebljive oblike. Bolest masne jetre je stanje koje se javlja kada postoji prekomerna akumulacija masti u jetri što vremenom dovodi do oštećenja.

Prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do stanja zvanog ciroza jetre, koje takođe uzrokuje taloženje masti u jetri, ali se razlikuje od bolesti masne jetre. Simptomi bolesti masne jetre:

  • Umor
  • Bol
  • Neobjašnjivi gubitak težine

Masna jetra: 4 naminirice koje donose benefite

Evo nekoliko kućnih lekova koje možete isprobati u slučaju ove bolesti:

1. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj pomaže u sagorevanju masti i optimizuje metabolizam u telu. Bogat je katehinima i drugim antiinflamatornim jedinjenjima koja pomažu u smanjenju upale jetre. Pijte do dve šolje čaja dnevno.

2. Konzumirajte amlu

Amla (idijski ogrozd) bogata je vitaminom C i drugim antioksidansima. Takođe sadrži fitonutrijent koji se zove kvercetin, koji pomaže u sagorevanju masnih ćelija i poboljšavaju varenje. To je tradicionalni ajurvedski lek za mnoga upalna stanja. Kašičicu praha pomešajte stoplom vodom (ili uradite kako je navedeno u upustvu na pakovanju) i pijte ovaj napitak za detoksikaciju jednom dnevno.

3. Napitak od kurkume

Kurkuma sadrži prirodno protivupalno jedinjenje koje se zove kurkumin. Kurkumin je antioksidant koji pomaže u lečenju upale u telu i takođe može povećati apsorpciju masti kako bi sprečio nakupljanje masti. Dodajte 1-2 kašičice kurkume u čašu tople vode. Promešajte i pijte jednom dnevno.

4. Konzumirajte jabukovo sirće

Jabukovo sirće je sredstvo za detoksikaciju koje može pomoći u izbacivanju toksina i smanjenju akumulacije masti u jetri. Takođe pomaže u snižavanju nivoa holesterola, smanjenju upale itd. Dodajte 1 kašiku u šolju tople vode. Pijte ovu mešavinu svakog jutra na prazan stomak.

Preventiva

Ne postoje medicinski tretmani koji bi izlečili bolest masne jetre same po sebi, ali evo nekoliko saveta koje možete koristiti za lečenje:

  • Pokušajte da izgubite težinu na bezbedan način (ne više od 1 kilograma nedeljno).
  • Ako imate visok holesterol, pokušajte da ga smanjite dijetom ili lekovima.
  • Prestanite da pijete alkohol
  • Kontrolišite nivo glukoze u krvi (ako ste dijabetičar).
  • Redovno vežbajte i jedite uravnoteženu ishranu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: stockforliving / gettyimages.com

 

Dijana Škorić

stockforliving / gettyimages.com