Petni trn: Olakšajte tegobe

Petni trn izaziva plantarni fasciitis, a neke metode vam mogu pomoći da smanjite simptome

by | 06.09.2023
Petni trn: Olakšajte tegobe

Petni trn izaziva plantarni fasciitis, a neke metode vam mogu pomoći da smanjite simptome

Petni trn je uobičajena povreda stopala koja može izazvati ubod bol u dnu stopala blizu pete. Ponekad se rešava sam, ali postoji nekoliko jednostavnih kućnih tretmana koji takođe mogu pomoći.

Petni trn: Zašto se javlja i kako se leči

Plantarna fascija je traka dubokog tkiva koja se proteže od vaše pete do prstiju. Plantarni fasciitis je deformacija ili oštećenje tog tkiva. To izaziva iritaciju, upalu i, na kraju, bol. Problem obično razvija tokom vremenaa, takođe može potrajati neko vreme da se izleči. Postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti kod kuće za borbu protiv problema.

Šta je plantarni fasciitis?

Plantarni fasciitis je često povreda od prekomerne upotrebe, obično od sportskih aktivnosti koje uključuju trčanje ili skakanje. To takođe može biti posledica abnormalne mehanike stopala ili lošeg izbora obuće. Drugi faktori koji mogu povećati rizik od razvoja plantarnog fasciitisa uključuju:

  • Starost: Češće je između 30 i 60 godina.
  • Gojaznost: Prekomerna težina može dovesti do nepotrebnog stresa na plantarnu fasciju.
  • Dugotrajno stajanje: Stajanje na tvrdim površinama nekoliko sati ili duže može oštetiti tkivo.

Petni trn: Kućni lekovi

Jednostavni kućni tretmani često mogu da izleče plantarni fasciitis, posebno ako se počne u ranoj fazi.

1. Esencijalna ulja

Prema studiji iz 2015. godine, esencijalno ulje lavande ima antiinflamatorna svojstva koja ga čine mogućim tretmanom za bol uzrokovan upalom. Razblažite kap esencijalnog lavandinog ulja s kašičicom kokosovog ili bademovog ulja i umasirajte u dno stopala. Takođe možete pokušati da dodate nekoliko kapi u toplu kupku za stopala.

2 Odmorite se i istegnite

Ako tokom dana provodite previše vremena na nogama, odmor je ključ za oporavak. Dobro je da svakodnevno radite vežbe za istezanje stopala.

3 Nosite odgovarajuću obuću

Nosite udobnu obuću i izbegavate cipele s tankim đonom. Takođe, ne bi trebaloda bosi hodate po kući jer to može dodatno opteretiti tkivo u dnu stopala. Umesto toga, nosite patike ili nešto sa prirodnom podrškom za luk.

4 Hladni oblog

Kotrljajte bosim stopalom zaleđenu bosu oko 15 minuta, tri puta dnevno. Takođe koristite tretman ledom nakon bilo kakve naporne aktivnosti ili dužeg perioda stajanja ili sedenja.

Šta bi trebalo da izbegavate

Možda mislite da će trčanje ili skakanje proširiti problem, ali jak udar u stopala će ga samo pogoršati. U stvari, pokušajte da izbegnete trčanje, planinarenje i kardio trening visokog intenziteta. Nemojte da stojite duže vreme jer to samo povećava pritisak na plantarni fasciitis. Ako se bol nastavi, razgovarajte sa svojim lekarom.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Dijana Škorić

Henadzi Pechan / gettyimages.com