Kako da podmladite ruke

by | 07.09.2023
Kako da podmladite ruke

Donosimo vam nekoliko jednstavnih recepata kojima možete da podmladite ruke

 

Kako starite, vaša koža prolazi kroz mnoge promene od izgleda do teksture. Međutim, ako se pravilno brinete o svojim rukama, možete donekle smanjiti bore.

Podmladite ruke namirnicama iz kuhinje

Kako starite koža gubi elastičnost što dovodi do stvaranja bora. Pošto ruke stalno koristite za mnoge aktivnosti, razni deterdženti dodatno još oštećuju ruke. Takođe, ruke brže strare zbog oštećejna od sunca i pušenja.

Izlaganje suncu može izazvati gubitak kolagena i lako pokidati elastinska vlakna (koja su odgovorna za elastičnost kože). Pušenje oštećuje ne samo vaše unutrašnje organe već i kožu. Nikotin u cigaretama sužava krvne sudove, što zauzvrat smanjuje snabdevanje kože kiseonikom. Ovaj smanjeni protok krvi doprinosi borama i opuštanju kože. Takođe, prekomerno pranje ruku, ponovljeno izlaganje ruku hemikalijama i dehidracija mogu smanjiti elastičnost kože i dovesti do bora na vašim rukama.

Podmladite ruke: Recepti

1. Aloe Vera

Aloe vera sadrži mukopolisaharide koji pomažu u vezivanju vlage u koži. Stimuliše fibroblaste koji proizvode kolagena i elastinska vlakna. Ovo pomaže u smanjenju bora i omekšava kožu. Nanestie gel na ruke, ostavite da deluje 15 do 20 minuta pre nego što ga isperete. Možete ga ostaviti i na koži.

2. Limunov sok

Sokovi na bazi citrusa imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju oštećenja ćelija. Utvrđeno je da oralna primena ovih smeša povećava proizvodnju kolagena i smanjuje stvaranje bora. Nanesite nekoliko kapi limunovog soka pomešanog sa jogurtom na ruke i ostavite da deluje 15 do 20 minuta pre nego što ga isperite.

3. Banane

Banane su bogate antioksidansima i polifenolima koji pomažu u borbi protiv znakova starenja poput bora. Izgnječite bananu, nanesite je na ruke, ostavite da se osuši i isperite. Ponovite ovaj proces dva puta nedeljno za najbolje rezultate.

4. Sok od paradajza

Paradajz je odličan izvor vitamina C koji podstiče proizvodnju kolagena u telu. Takođe, bogat antioksidativni profil paradajza može pomoći u borbi protiv znakova starenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Popijte jednom dnevno čašu soka od paradajza.

5. Pasta od šargarepe

Šargarepa je bogat izvor vitamina A, koji takođe podstiče proizvodnje kolagena. Skuvajte nekoliko šargarepa, ostavite da se smlači, izgnječite i nanesite na ruke. Ostavite da odstoji pola sata pre nego što isperete mlakom vodom.

6. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može prodreti duboko u kožu i pomoći joj da ostane hidrirana. Uveče, pred spavanje umasirajte nekoliko kapi maslinovog ulja na ruke. Isperite ga ujutru toplom vodom.

7. Pirinčana pasta

Da li ste znali da pirinač usporava starenje kože? Jedinjenja momilaktoni A i B (MA i MB) i tricin u zrnu pirinča su najefikasnija jedinjenja protiv starenja. Sameljite zrna pirinčla u prah, pomešajte s ružinom vodom i mlekom. Nanesite pastu na ruke i ostavite da deluje dok se ne osuši. Kada se osuši, isperite pastu mlakom vodom.

8. Kriške krastavca

Krastavac je potencijalno sredstvo protiv bora. Istrljajte krišku krastavca umočenog u med po celoj rukama, fokusirajući se na najdublje i najgore bore. Umasirajte ga najmanje pet minuta pre nego što ga isperete.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Dijana Škorić

Botina Inna / gettyimages.com