HRANA BOGATA KOLAGENOM ZA ZDRAVE ZGLOBOVE

by | 16.07.2023

Starenjem nivo kolagena opada. Možete ga nadomestiti određenim naminircama 

HRANA BOGATA KOLAGENOM ZA ZDRAVE ZGLOBOVE  

Iako je suplementacija široko dostupna, hrana bogata kolagenom može da vam pomogne u optimizaciji nivoa. To smanjuje bol u zglobovima i čini kožu mekom i glatkom.

Najbolja hrana bogata kolagenom

Kolagen je poslednjih godina dobro proučen zbog svojih lekovitih svojstava, i to je važno jedinjenje koje mnogi od nas ne dobijaju dovoljno. Srećom, posotoje namirnice koje podstiču stvaranje kolagena u telu.

Zašto ovaj protein potreban telu?

Iako je u poslednje vreme kolagen popularan zbog tretmana lepote i podmlađivanja, on je mnogo više o tome. On je važan protein koji se nalazi u celom telu. Kolagen daje koži elastičnost, usporavanje pojavu znakova starenja i ono jnvažnije – održava pokretljivost zglobova.

Međutim, kako osoba stari smanjuje se proizvodnja kolagena i počinju da se javljaju sipmtomi kao što su bol u zglobovima i istanjena hrskavica. Postoji niz drugih različitih faktora koji takođe mogu ometati sintezu kolagena, kao što su pušenje, izlaganje suncu i loša ishrana.

Korišćenje dodatka kolagena je možda najlakši i najefikasniji način da se podigne nivo kolagena, ali konzumiranje raznovrsne hrane koja sadrži kolagen je još bolja opcija.

Hrana bogata kolagenom: Prirodni izvori

Ovo su neke od najboljih namirnica bogatih kolagenom koje možete dodati u ishrani:

Spirulina

Ova vrsta algi je odličan biljni izvor aminokiselina poput glicina, koji je ključna komponenta za lučenje kolagena.

Bakalar

Kao i većina drugih vrsta bele ribe, bakalar je bogat aminokiselinama kao što su glicin i prolin. Takođe je bogat esencijalnim hranljivim materijama poput selena, vitamina B6 i fosfora.

Jaja

Belance su je najbolja kolagenska namirnica zahvaljujući visokom sadržaju aminokiselina u sastavu kolagena, uključujući glicin i prolin. Korišćenje celog jajeta umesto samo belanca takođe može obezbediti stalan protok zdravih masti i visokokvalitetnih proteina.

Želatin

Želatin je vrsta proteina dobijenog iz kolagena, zbog čega se smatra jednom od najboljih dostupnih namirnica bogatih kolagenom. Želatin se može koristiti u kuvanju te da na taj način povećaju nutritivnu vrednost obroka. Želatinski dodaci su takođe široko dostupni u obliku listova, granula ili praha.

Citrusno voće

Agrumi, poput limuna, limete, pomorandže i grejpfruta, veoma su hranljivi.Ovo voće je posebno bogato vitaminom C, važnim vitaminom rastvorljivim u vodi koji igra centralnu ulogu u proizvodnji kolagena.Osim toga, bogati su antioksidansima, vlaknima i drugim mikronutrijentima koji pomažu u održavanju opšteg zdravlja.

Beli luk

Smatra se jednom od najboljih biljaka bogatih jedinjenjima koja jačaju kolagen. Naime, bogat je sumporom koji pojačava sintezu kolagena u telu.I ne samo to, već i beli luk čini hranljiv i ukusan dodatak gotovo svakom jelu, od supa preko sosova do preliva za salatu i dalje.

Foto: gbh007 / gettyimages.com