Joga vežbe su jedna od mnogih opcija lečenja skolioze – evo kako se izvode!

by | 26.03.2024
Joga vežbe su jedna od mnogih opcija lečenja skolioze - evo kako se izvode!

Joga vežbe joge postale su popularne kao komplementarni tretman za lečenje skolioze. Prema nekim istraživanjima, njegova praksa pomaže u smanjenju zakrivljenosti kičme. 

 

Vežbe joge za skoliozu i dalje privlače pažnju pacijenata koji pate od ovog stanja. Iako ne zamenjuju tretmane koje je propisao lekar, čini se da su dobar saveznik za smanjenje bolova i poboljšanje kvaliteta života.

U stvari, ove prednosti su podržane nekim istraživanjima, koja sugerišu da takođe pomažu u ispravljanju zakrivljenosti i smanjenju slabosti mišića. Najvažnije je znati kako ih pravilno praktikovati, po mogućnosti uz nadzor profesionalaca.

Kako joga pomaže u slučaju skolioze?

Skolioza se odnosi na bočnu devijaciju kičme koja može biti u obliku slova C ili S. Često se javlja tokom procesa rasta pre puberteta i pogađa 3% adolescenata.

Do danas, tačan uzrok ovog stanja nije poznat; Međutim, može se pojaviti zbog urođenih mana, neuromišićnih bolesti, povreda kičmene moždine, infekcija, između ostalog. Uz krivinu kičme, drugi simptomi mogu biti:

  • Ramena koja ne stoje simetrično
  • Jedna lopatica je istaknutija od druge
  • Jedna strana struka izgleda viša od druge
  • Neujednačena visina struka
  • Rebra koja više vire na jednoj strani nego na drugoj

Kod nekih osoba skolioza prolazi neprimećeno i asimptomatska. Međutim, mnogi slučajevi se vremenom razvijaju dok ne postanu primetni. S obzirom na ovo, i kada se dijagnoza potvrdi, lekar može predložiti različite vrste lečenja kao što su:

  • Uređaji za imobilizaciju
  • Operacija (ako je ozbiljan slučaj)
  • Fizioterapija
  • Kiropraktička manipulacija

Joga vežbe ublažavaju simptome skolioze

Vežbe joge su jedna od mnogih opcija lečenja skolioze. Međutim, oni nisu opcija prve linije, već dopuna. Čini se da je njegova praksa korisna u ispravljanju abnormalne zakrivljenosti kičme i slabosti mišića u tom području.

U izveštaju o slučaju objavljenom u Global Advances in Health and Medicine, pacijenti sa skoliozom koji su praktikovali jednu pozu joge 1 do 2 minuta dnevno, 6 dana u nedelji, značajno su smanjili devijaciju kičme za period od 6,8 meseci.

Konkretno, izvođenjem bočne poze, pacijenti su bili u mogućnosti da ojačaju bočni konveksni kvadratni lumborum, poprečne trbušne mišiće, kose i druge mišićne grupe. Ovo je, zauzvrat, pomoglo u smanjenju krivine kičme za 32%.

Podaci iz studije objavljene u Journal of International Medical Research sugerišu da joga, doprinoseći jačanju jezgra, pomaže u smanjenju ozbiljnosti funkcionalne skolioze, ispravlja držanje i poboljšava ravnotežu.

Joga vežbe za skoliozu

Preporučene vežbe joge za skoliozu uključuju položaje koji ne preopterećuju kičmu. Uopšteno govoreći, mogu se praktikovati iz udobnosti kuće; Međutim, preporučljivo je da započnete svoju praksu pod nadzorom stručnjaka, jer neprikladno kretanje može pogoršati problem.

1. Poza planina ili Tadasana

Prvo stanite na prostirku, tako da se nožni palčevi dodiruju,  a spoljne strane stopala treba budu paralelne. Opustite ruke i šake sa strane, sa dlanovima okrenutim prema butinama.
Ispružite vrat, bradu malo podignite. Zatvorite oči i dišite 10 sporih, dubokih udaha.

Poza planina ili Tadasana

Poza planina ili Tadasana

2. Poza drveta ili Vrksasana

Počevši od poze planine, usmerite pogled na fiksnu tačku da biste pronašli ravnotežu.
Zatim podignite levo stopalo ka unutrašnjem delu desne butine, tako da vam prsti budu usmereni ka podu. Zadržite položaj 20 ili 30 sekundi i promenite stopala.

Poza drveta ili Vrksasana

Poza drveta ili Vrksasana

3. Položaj mudraca ili Vasisthasana

Za početak, zauzmite položaj daske (plank- izdržaj). Zatim prenesite težinu na levu ruku i kraj leve noge, tako da desna noga bude na iznad leve. Alternativno, ako vam je lakše oslonite se na levu podlakticu.
Podignite desnu ruku prema plafonu i podignite kukove od poda. Zadržite 15 ili 20 sekundi, udahnite duboko i pomerite se na suprotnu stranu.

Položaj mudraca ili Vasisthasana

Položaj mudraca ili Vasisthasana

4. Mačja poza ili Marjariasana

Prvo, stanite na sve četiri okrenuti prema podu, sa kičmom u neutralnom položaju.Uverite se da stavite ruke odmah ispod ramena, sa prstima okrenutim napred. Noge treba da budu paralelne, a prsti okrenuti unazad.

Iz ovog položaja polako izdahnite i istovremeno usmerite trtičnu kost nadole. Pomerite pupak prema kičmi, uvlačeći bradu i usmeravajući pogled ka kolenima. Sada udahnite pomerajući trtičnu kost nagore, savijajući leđa prema stomaku. Podignite glavu i gledajte napred.
Uradite između 8 i 10 ponavljanja.

Mačja poza ili Marjariasana

Mačja poza ili Marjariasana 1

Mačja poza ili Marjariasana 2

Mačja poza ili Marjariasana 2

Za početak praktikovanja joge, ovi položaji su prilično dobri. Međutim, ima ih mnogo više. Da biste ih upoznali, dobro je potražiti savet od profesionalca. Isto tako, da biste uživali u opuštajućim sesijama, najbolje je da ih radite u tihom prostoru, daleko od buke i ometanja.

Kate_Koreneva; fizkes / gettyimages.com