Ova loša navika može pogoršati zdravlje kičme. Da li je to slučaj i kod vas?

by | 02.02.2024
Ova loša navika može pogoršati zdravlje kičme.

Problemi sa leđima su sve učestaliji jer sve više vremena se provodi sedeći, što na poslu što kod kuće. Jedna loša navika naročito ugrožava zdravlje kičme. Saznajte o čemu se radi.

U našem modernom, sedentarnom načinu života, uticaj pravilnog držanja kičme je neprocenjiv. Ovaj tekst se bavi korelacijom između lošeg držanja i problema sa kičmom, bacajući svetlo na to kako je održavanje dobrog držanja ključno u sprečavanju i ublažavanju problema sa leđima.

Loše držanje tela ugrožava zdravlje kičme

Kičma, služi kao centralna potporna struktura za naše telo. Loše držanje, koje karakteriše pognutost ili nepravilno poravnanje, može dovesti do povećanog stresa na kičmeni stub. A, to može dovesti do ovih posledica:

Kada je zdravlje kičme ugroženo javlja se bol u leđima

Loše držanje značajno doprinosi hroničnom bolu u leđima. Ovaj dodatni pritisak na kičmu može dovesti do nelagodnosti i, tokom vremena, može dovesti do ozbiljnijih problema.

Na primer, nepravilno držanje može izazvati neravnotežu mišića, što utiče na raspodelu težine po telu. Ova neravnoteža opterećuje određene mišiće, što dovodi do slabosti i potencijalnih povreda.

Poravnanje kičme

Kičma je dizajnirana da održava specifično poravnanje. Loše držanje narušava ovo poravnanje, uzrokujući da kičma odstupi od svoje prirodne zakrivljenosti. Ovo neusklađenost je uobičajeni prethodnik problema vezanih za kičmu.

Uticaj na zdravlje diska

Na intervertebralne diskove, koji deluju kao amortizeri između kičmenih pršljenova, utiče držanje. Dugotrajno loše držanje može dovesti do neujednačenog pritiska na ove diskove, doprinoseći degeneraciji i hernijaciji.

Prevencija

Ovih nekoliko saveta može da vam pomogne da sačuvate kičmu kako bi što duže ostala zdrava:

Ergonomija: Uključivanje ovih principa u svakodnevne aktivnosti, kao što je sedenje za stolom ili podizanje predmeta, igra ključnu ulogu u održavanju dobrog držanja.

Redovne vežbe i istezanje: Uključivanje u vežbe koje jačaju mišiće jezgra i promovišu fleksibilnost je od vitalnog značaja. Ove aktivnosti doprinose boljem držanju i pomažu u ublažavanju postojećih problema sa leđima.

Dakle, veza između držanja i zdravlja kičme je neosporna. Posledice lošeg držanja se protežu dalje od trenutne nelagodnosti, utičući na strukturni integritet kičme. Razumevanjem ove korelacije i usvajanjem navika koje promovišu dobro držanje, pojedinci mogu preduzeti proaktivne korake da očuvaju zdravlje svoje kičme i vode život bez bolova.

Zato se potrudite da pravilno sedite – ispravljenih leđa, da pažljivo podižete teret kako ne biste ugrozili kičmu.

stefanamer / gettyimages.com