Čudesni oman za plućne tegobe: Recept za sirup protiv kašlja

by | 05.07.2024
Čudesni oman za plućne tegobe: Recept za sirup protiv kašlja

Oman pomaže u slučaju plućnih oboljenja, kašlja, astme, bronhitisa i drugih zapaljenskih procesa. Omekšava tvrdokornu sluz čineci disajne puteve prohodnim.

Oman  je lekovita biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje različitih respiratornih tegoba.

Oman za plućne tegobe

Oman (Inula helenium) pomaže u slucaju plućnih oboljenja, kašlja, astme, bronhitisa i drugih zapaljenskih procesa. Lekovite supstance iz cvetova deluju kao ekspektorans, omekšavaju tvrdokornu sluz u plućima i razbijaju začepljenja čineći disajne puteve prohodnim, dok one iz korena produžavaju životni vek plućnog tkiva i deluju tonirajuce.

Oman u fitoterpiji

U fitoterapiji se koriste listovi, cvetovi i koren omana, koji obiluje lekovitim sastojcima. Bilo da se upotrebljava u svežem ili sušenom stanju, ova biljka pogodna je za spravljanje raznih lekovitih preparata. Može se samleti u prah i konzumirati s medom, pripremati u vidu čaja ili sirupa, te koristiti za spravljanje tinktura i tonika.

Oman cveta od maja do avgusta. U tom periodu sakupljaju se listovi i cvetovi. U rano proleće ili jesen, kada su lekovita svojstva biljke intenzivnija, iz zemlje se vadi rizom, i to isključivo od biljke starije od dve godine. Suviše mlado korenje je vodnjikavo, a starije drvenasto. Cvetovi se suše na suncu, a lišce i dobro očišćen i isečen rizom na vetrovitom mestu.

Sirup od omana protiv kašlja

Pripremiti pola šolje sušenog korena omana i po četvrtinu šolje rena i đumbira. U odgovarajuću posudu uliti dve šolje vode, dodati bilje, prekriti poklopcem, pa ostaviti tečnost da prokljuca.

Skinuti s vatre, te ostaviti biljke da odstoje u vodi još najmanje 20 minuta (ili dok voda ne potamni). Nakon toga, procediti, odvojiti dve šolje tečnosti i uliti ih u šerpu. Dodati četiri šolje meda (za slađi sirup može i više), te smesu zagrevati na tihoj vatri, uz konstantno mešanje, ali paziti da ne provri. Sirup je gotov kada je smesa zgusnuta. Ostaviti da se malo prohladi, uliti u staklenu bocu, pa odložiti u frižider.
Upotreba: Deci mlađoj od 12 godina preporučuje se četiri kašicice sirupa dnevno, a odraslima četiri kašike. Ne preporučuje se deci mlađoj od dve godine.

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com