KAD UHVATI IŠIJAS, TREBAĆE VAM KESTEN I KOPRIVA

by | 17.05.2023

Tinkture, kupke, čajevi i obloge – pomoći će vam da ublažite bol bez lekova

Išijas je stanje koje karakterišu bolovi u donjem delu kičme, izazvani iritacijom nervusa išijadikusa, najvećeg živca u telu. Ovaj živac potiče iz korena u lumbalnom delu leđne moždine i prostire se sve do nožnih prstiju. Bolovi uzrokovani išijasom pojačavaju se prilikom stajanja, saginjanja, kašljanja i kijanja.

Zagrevanje lumbalnog dela kičme smanjuje bolove, ali to treba izbegavati u akutnoj fazi bolesti, jer može pogoršati stanje. U slučaju tvrde stolice, treba jesti hranu koja je omekšava, jer napor pri pražnjenju creva izaziva pojačane bolove.

Ako imate išijas, pomoći će vam kupka od koprive

Sipajte u šerpu 200 g koprive (može i sušene i sveže). Dolijte 3 lita vode i zagrevajte do ključanja. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji pola sata. Zatim sve to sipajte u kadu napunjenu toplom vodo. Kupka treba da traje 20 minuta. Ponavljajti dva puta nedeljno.

Tinktura za masažu

U pola litra 50-procentnog alkohola ili rakije iznad 40 stepeni potopite jednake delove usitnjenog divljeg kestena, ruzmarina, majorana i matičnjaka. Ostavite to da odstoji 21 dan u zatvorenoj staklenoj tegli. Zatim procedite i više puta dnevno mažite tinkturom bolno mesto.

Da biste pobedili išijas trebaće vam i čajevi

Pomešajte jednake delove kamilice, rosopase, nane, koprive, timijana i suručice. Kašičicu mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i pijte nezaslađeno pre jela. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno.

Pomešajte jednake delove vrbove kore, koprive, lista masline, korena čička i cveta zove. Kašičicu mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i pijte nezaslađeno pre jela. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno.

Pomažu i obloge od bršljana

Šaku bršljanovog lišća ubacite u litar vode i zagrevajte do ključanja. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Proceđenim odvarom natopite pamučnu krpu i privijte na bolno mesto. Ostavite da deluje minimu jedan sat. Ponavljahjte to više puta dnevno.

Foto: alicjane/gettyimages.co.uk