Išijas: Pet biljaka koje mogu da ublaže bol – saznajte kako se koriste

by | 05.12.2023
Išijas: Pet biljaka koje mogu da ublaže bol

Išijas je stanje u kojem postoji jak bol u išijadičnom nervu. Takođe može izazvati upalu i utrnulost u nozi koja se može pogoršati ako se ne leči. Pojedino bilje može da ublaži bol.

 

Išijas je stanje u kojem postoji jak bol u išijadičnom nervu najvećem nervu u telu. Bol se širi od donjeg dela leđa kroz kukove i ide niz nogu. Često se greši sa bolom u donjem delu leđa ili bolom u nogama. U većini slučajeva bol od išijasa pogađa samo jednu stranu tela. Takođe može izazvati upalu, bol i utrnulost u nozi koja se može pogoršati ako se ne leči. Bol se često pogoršava uvijanjem, savijanjem ili fleksijom lumbalne kičme (donji deo leđa).

Išijas: Šta može da ublaži bolove?

Kako bol od išijasa izaziva jak i iscrpljujući bol u donjem delu leđa i nogu i takođe povećava rizik od upale, važno je da se dijagnostikuje i leči što je ranije. Lekar može preporučiti lekove za ublažavanje bolova kako bi poboljšali stanje. U međuvremenu, možete isprobati nekoliko jednostavnih kućnih lekova kod kuće koji vam mogu pomoći u ublažavanju bolova i upale i pružiti vam malo predaha.

Išijas: Popularni kućni lekovi

Nauka je ptrvrdila da popstoji nekoliko biljaka koje su se od davnina koristile da smanje bolove kod išijasa.

Beli luk

Beli luk je dobro poznat po svojim blagotvornim efektima na srce jer igra ključnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska i holesterola. Međutim, ono što nije poznato o ovom popularnom začini je njegova sposobnost da ublaži bol. Beli luk poseduje antiinflamatorna svojstva i efikasan je u ublažavanju bolova od išijasa.

Da biste iskoristili njegove prednosti, pojedite jedan do dva čena belog luka sa toplom vodom ili mlekom ujutru svakog dana jer to može biti mnogo u borbi protiv bola. Pazite, jer beli luk ima jak miris i oštar ukus što može biti velika prepreka.

Rimska kamilica

Rimska kamilica (Chamaemelum nobile) je aromatična biljka koja sadrži eterično ulje koje se sastoji od kompleksnih jedinjenja kao što su chamazulen, farnezen, bisabolol i flavonoidi, biljne kiseline i drugi biohemijski derivati. Ova jedinjenja su poznata po svojim snažnim antioksidativnim, antiinflamatornim svojstvima i svojstvima ublažavanja bolova.

Od cvetova kamilice ekstrahuje se ulje koje se široko koristi kao esencijalno ulje za ublažavanje bolova i upale. Pomešajte nekoliko jenu kap esencijalnog ulja s kašičicom baznog ulja ao što je maslinovo ili kokosovo ulje i nežno umasirajte na zahvaćeno područje. Uradite ovo dva do tri puta dnevno nekoliko dana da biste ublažili bol od išijasa.

Aloe vera

Aloe vera je prepuna brojnih zdravstvenih prednosti koje se kreću od nege kose i kože do gubitka težine i varenja. Aloe vera je bogat izvor glikozida kao što je aloin koji imaju moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Ova svojstva su odgovorna za oslobađanje od bola i smanjenje rizika od upale.

Aloe vera je komercijalno dostupna u obliku praha i gela koji sadrže lekovita svojstva. Uzmite kašiku gela aloe vere i pomešajte sa prstohvatom kurkume. Nanesite direktno na zahvaćeno područje jednom ili dva puta dnevno. Poznato je da ovo efikasno ublažava simptome išijasa.

Muškatni oraščić

Poznat po svom neverovatnom ukusu i ukusu, muškatni oraščić je veoma popularan začin koji pomaže u opuštanju mišića i izazivanju sna. Takođe je bogat izvor saponina, sadrži biljno ulje miristicin koji pomaže u ublažavanju reumatskih bolova, neuralgije i bolova od išijasa. On inhibira oslobađanje inflamatornih medijatora i blokira hemikalije koje izazivaju bol koje pomažu u obezbeđivanju efikasnih rezultata za ljude sa bolom i inflamatornim stanjima kao što je išijas.

Za ublažavanje bolova, pomešajte dve kapi esencijalnog ulja muškatnog oraščića s dve kašičice kokosovog ulja. Lagano umasirajte u zahvaćeno područje jednom ili dva puta dnevno kako biste ublažili bol.

Koren valerijane

Koren valerijane ima relaksirajuća svojstvima koja pomažu opuštanju mišića i pružaju olakšanje. Ova biljka je bogat izvor isparljivih ulja koja pomažu u ublažavanju hroničnog bola u mišićima i nervima. Analgetička svojstva ovog korena su odgovorna za ublažavanje bolova, a takođe i za brzo olakšanje. Možete izabrati da uzimate valerijanu u obliku suplementa tri puta dnevno tokom nedelju dana ili se odlučite za čaj od valerijane.

Možete isprobati ove biljke koje deluju kao kućni lekovi za ublažavanje bolova od išijasa. Međutim, ako se vaše stanje ne poboljša ili ako imate bilo koje druge simptome zajedno sa bolom kao što je oticanje noge, onda treba da se konsultujete sa lekarom.

Lacheev / gettyimages.com