DIJETA PROTIV BOLOVA U LEĐIMA

by | 11.08.2023

Novo istraživanje sugeriše da ono što jedete može povećati ili smanjiti bol u leđima

Ukoliko bijete bitku protiv bolova u leđima velika je šansa da ste isprobali mnoge lekove kako biste ublažili simptome. A, da li ste pokušali da promenite ishranu?

Namirnice protiv bolova u leđima

Naučinci su došli pronašli vezu između hrane i bolova u leđima. Tačnije dijete s protivupalnim namirnicama poput integlranlnih žitarica, voća i povrća mogu da ublaže bolove.

Hronična upala i bol

Upala nije uvek loša stvar. Zapravo, akutna upala je važan imunološki odgovor koji pomaže u lečenju povreda ili borbi protiv bolesti. Ali hronična upala – upala koja se javlja u zdravim tkivima ili koja traje mesecima ili godinama – može prouzrokovati štetu i doprineti mnogim hroničnim bolestima, uključujući rak, bolesti srca, dijabetes i depresiju. Hronična upala takođe može igrati ulogu u stanjima kao što su artritis ili bol u leđima.

Šta vam može pomoći protiv bolova u leđima

Iako dijeta može pomoći u poboljšanju bolova, ljudi ne bi trebalo da misle da hrana ima isti trenutni efekat kao lekovi protiv bolova. Ali, hrana može da smanji okidače koji izazivaju upalu, a ako je jedete duži vremenski period to će i te kako uticati na zdravlje.

Jedite puno šarenog voća i povrća: Dve do tri šolje povrća i voća bez ikakvog dodatka šećera će snabdeti organizam potrebnim nutrijentima, a neće izazvati upalne procese. Naročito se preporuluju brokoli i rukola jer imaju jake antiinflamatorne prednosti.

Konzumiranje omega-3 masnih kiselina: Istraživanja su pokazala da veći unos omega-3 masnih kiselina smanjuju potrošnju omega-6, a to ujedno sprečava upalne procese. Od namirnica se savetuje losos, sardine i bakalar, semenke lana i čia semenke.

Pripremite hranu s antiinflamatornim začinima: Koristite đumbir, cimet i kajensku papriku, kao i kurkumu.

Pazite kako pripremate hranu: Način na koji kuvate određenu hranu takođe može pogoršati upalu. Prženje ili pečenje mesa, ribe i jaja proizvodi jedinjenja koja se nazivaju glikacije. Iako vaše telo prirodno proizvodi glikacije i još ako ih dobijate kroz hranu, visoki nivoi ove supsatnce stvaraju upalne procese u telu.

Da biste ograničili ovaj efekat, pokušajte da pripremite jela od mesa koja zahtevaju kuvanje na pari, dinstanje i smanjite količinu prerađene hrane, koja je često bila izložena visokoj temperaturi kuvanja.

Foto: cegli / gettyimages.com