HELIKO BAKTERIJA: 3 MOĆNA SREDSTVA SUZBIJAJU INFEKCIJU

by | 12.08.2023

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti oko 66 odsto svetske ljudske populacije je zaraženo ovom bakterijom

HELIKO BAKTERIJA: 3 MOĆNA SREDSTVA SUZBIJAJU INFEKCIJU

Heliko bakterija je često u korenu mnogih problema s varenjem poput gastritisa, a takođe ugrožava zdravlje želuca jer može da izazove čir.

Heliko bakterija: Kakav problem može da napravi?

Da li znate šta se naziva „najuspešnijim patogenom u ljudskoj istoriji?“ To je vrsta bakterije poznata kao heliko bakterija koja postoji najmanje 200.000 godina.

Zapravo nije neuobičajeno da neko ima ovu bakteriju koja živi u njoj ceo život, a da to i ne zna! Nažalost, lako se prenosi i to najčešće preko čaše ili zaraženog pribora.

Heliko bakterija se obično nalazi u sloju sluzokože, koji pokriva i štiti tkiva koja oblažu vaš stomak i tanko crevo. Kada ova bakterija zapali unutrašnji sloj želuca, može se formirati čir.

Iako kod nekih osoba mogu da izostanu, uobičajeni simptomi su mučnina, nadimanje, podrigivanje i povraćanje. Postoje konvencionalni tretmani za ovu infekciju, ali oni nisu bez negativnih neželjenih efekata. Antibiotici, na primer, mogu ili ne moraju da ubiju loše bakterije koje izazivaju infekciju, ali takođe uništavaju vaše dobre bakterije.

Heliko bakterija: Pobedite je prirodnim putem

Srećom, postoje prirodni načini za lečenje, kao i za prevenciju infekcije koju izaziva ova bakterija. Ovo su neki od najboljih, naučno podržanih tretmana za prirodnu borbu protiv ove bakterijske infekcije:

1. Probiotici

Pošto je Heliko bakterija „loša bakterija“ u crevima, potpuno je logično da probiotici („dobre bakterije“) mogu pomoći u prirodnoj borbi protiv ove vrste infekcije. Pilot studija iz 2012. godine, razmatrala je efekte probiotika na ljude sa dispepsijom koji su bili pozitivni na pilori bakterije. Istraživači su otkrili da je nakon tretmana sa dodatkom probiotika od osam sojeva, 13 od 40 pacijenata imalo potpunu eradikaciju heliko bakterije.

2. Crni kumin

Crni kumin ima dokazane zdravstvene prednosti, uključujući uspešnu borbu protiv heliko bakterije. Crni kumin takođe može da smanji kiselinu i zaštiti organe za varenje.

3. Klice brokolija

Klice su izdanci brokolija stari samo nekoliko dana. Sadrže izuzetno visoke nivoe hemikalije koja sadrži sumpor pod nazivom sulforafan. Sulforafan je poznat po svojim antioksidativnim i detoksikacijskim prednostima. Klice brokolija se koriste za pravljenje ulja od semena brokolija za spoljnu upotrebu, kao i za suplemente za unutrašnju upotrebu.

Istraživanja su otkrila da su ispitanici koji su dva puta dnevno konzumirali po 14 g klica beokolija nakon nedelju dana bili negativni na heliko bakteriju.

Foto: kjekol / gettyimages.com