HOMEOPATIJA: KAKO FUNKCIONIŠE + 5 GLAVNIH PREDNOSTI

by | 11.08.2023

Ova popularna metoda lečenja može da donese nekoliko zdravstvenih benefita

HOMEOPATIJA: KAKO FUNKCIONIŠE + 5 GLAVNIH PREDNOSTI  

Homeopatija je alternativna medicinska praksa koja koristi najmanju moguću količinu aktivnog sastojka kako bi pomogla u lečenju bolesti, čak i ako taj isti sastojak može da doprinese bolesti.

Homeopatija: „Slično se leči sličnim“

Iako je tokom godina bilo mnogo debata u medicinskoj zajednici o tome da li homeopatski lekovi deluju ili ne, mnogima je pomogla uslučaju sezonskih alergija, nesanice, umora.

Ova vrsta prirodne medicine razvila se u Nemačkoj pre više od 200 godina. Homeopatija se definiše kao lečenje bolesti vrlo malim dozama prirodnih supstanci koje bi kod zdrave osobe izazvale određene simptome te iste bolesti – slično se leči sličnim. Smatra se da što je manja doza leka, to je veća njegova efikasnost. U stvari, neki homeopatski proizvodi su toliko razređeni i male snage da ne ostaju molekuli originalne supstance.

Homeopatski lekari prvo procenjuju pacijenta i identifikuju simptome bolesti kako bi ih „uparili” sa lekom. Pošto je homeopatija „holistička“ praksa, uzimaju se u obzir ceo životni stil, navike i poreklo pacijenta.

Homeopatija: Koje su glavne prednosti

1. Uzimaju se u obzir svi aspekti

Homeopatija ne gleda na bolest samo kao na skup simptoma, već kao na reakciju na jedinstvenu situaciju pacijenta. Homeopatija tretira sve simptome koje pacijent doživljava, uključujući i one koji su „duhovni, emocionalni, mentalni i fizički“.

To znači da homeopatski tretmani uzimaju u obzir stvari poput hroničnog stresa, način života itd.

2. Koriste se male doze leka

Homeopatski lekovi se ne prave korišćenjem veštačkih lekova ili hemikalija, već se prave od stvari koje se nalaze u prirodi kao što su minerali u tragovima i bilje. Obično se koriste u veoma malim dozama. U poređenju sa lekovima koji se izdaju na recept, oni nose veoma nizak rizik od zavisnosti i veoma retko izazivaju bilo kakve negativne neželjene efekte.

3. Pomaže u lečenju alergija i astme

Homeopatski tretmani se koriste za lečenje alergija i astme na veoma sličan način kao i konvencionalni tretmani, tako što se pacijentu daje mala količina istih supstanci koje izazivaju njihove alergije na početku.

4. Može pomoći u ublažavanju anksioznosti i depresije

Homeopatija se često koristi i za neke psihičke tegobe. Mnoge osobe koje se bore s anksioznošću i depresijom imaju probleme kao što su nesanica, umor, bolovi u mišićima, glavobolja i probavni poremećaji. Homeopatski lekar rešava sve simptome povezane sa mentalnim poremećajima, fizičkim i emocionalnim, što može pomoći pacijentu da se brže oporavi.

5. Pomaže u kontroli bola

Određene studije su otkrile da ljudi koji pate od hroničnog bola mogu imati koristi od homeopatskih tretmana, bez potrebe za rizičnim procedurama ili lekovima.

Jedna kontrolisana, randomizovana prospektivna studija koja je uključivala 43 pacijenta koji pate od hroničnog bola u donjem delu leđa procenila je simptome na početku i na kraju perioda od 18,5 meseci. Rezultati su statistički procenjeni i pokazali su da je na kraju lečenja kod mnogih pacijenata došlo do značajnog smanjenja bola.

Foto: oksix / gettyimages.com