Šta je glutation? Otkrijte sedam zdravstvenih koristi ovog moćnog antioksidansa

by | 03.01.2024
Šta je glutation? Otkrijte sedam zdravstvenih koristi ovog moćnog antioksidansa

Da li znate šta je glutation? Rasi se o veoma snažnom jedinjenju koji donosi mnoge prednosti: štiti telo od bolesti, usporavanje progresije raka, poboljšava osetljivosti na insulin i još mnogo toga.

Neki se zaklinju u njegova svojstva protiv starenja, dok drugi kažu da može lečiti autizam, povećati metabolizam masti, pa čak i sprečiti rak. Čitajte dalje za više informacija o ovom antioksidansu i šta kažu istraživanja o njegovoj efikasnosti.

Šta je glutation?

Glutation je moćan antioksidans koji se nalazi u svakoj ćeliji u telu. Sastoji se od tri vrste molekula poznatih kao aminokiseline. One se kombinuju u različitim obrascima da bi izgradile proteine u telu.

Jedna jedinstvena stvar u vezi sa glutationom je ta što ga telo može proizvesti u jetri, što nije moguće za većinu antioksidanata. Glutation ima mnoge važne funkcije, uključujući:

  • Stvaranje DNK, građevnih blokova proteina i ćelija
  • Podržava imunološku funkciju
  • Formiranje spermatozoida
  • Razbijanje nekih slobodnih radikala
  • Pomaže u funkcionisanju određenih enzima
  • Pomaže poboljšanju apsorpcije vitamina C i E
  • Pomaže jetri i žučnoj kesi da razgrađuju masti
  • Reguliše apoptozu

Istraživači su otkrili vezu između niskog nivoa glutationa i nekih bolesti. Moguće je povećati nivo glutationa kroz oralnu ili intravensku  suplementaciju.
Smanjenje izloženosti toksinima i povećanje unosa zdrave hrane takođe su odlični načini za prirodno povećanje nivoa glutationa.

Šta je glutation i koje su njegove prednosti?

Prema naučnim istraživanjima, prednosti glutationa mogu uključivati:

1. Antioksidativna aktivnost

Slobodni radikali mogu doprineti starenju i nekim bolestima. Antioksidansi pomažu u suzbijanju slobodnih radikala i štite telo od njihovog štetnog dejstva. Glutation je veoma jak antioksidans, delom zato što se visoke koncentracije mogu naći u svakoj ćeliji u telu.

2. Sprečavanje progresije raka

Neka istraživanja pokazuju da glutation ima ulogu u sprečavanju progresije raka. Međutim, isto istraživanje pokazuje da glutation može učiniti tumore manje osetljivim na hemoterapiju, što je uobičajeno lečenje raka. Određivanje efekata glutationa na rak će zahtevati više istraživanja.

3. Smanjenje oštećenja ćelija kod bolesti jetre

Hepatitis, zloupotreba alkohola i masna bolest jetre oštećuju ćelije jetre. Kliničko ispitivanje iz 2017. godine zaključuje da bi glutation mogao pomoći u lečenju nealkoholne masne bolesti jetre zbog svojih antioksidativnih svojstava i potencijala za detoksikaciju.

4. Poboljšavanje osetljivosti na insulin

Insulinska rezistencija može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2. Proizvodnja insulina dovodi do toga da telo pomera glukozu (šećer) iz krvi u ćelije koje ga koriste za energiju.

Mala studija iz 2018. godine pokazuje da ljudi sa insulinskom rezistencijom obično imaju niže nivoe glutationa, posebno ako su iskusili komplikacije, kao što su neuropatija ili retinopatija. Studija iz 2013. takođe dolazi do sličnih zaključaka.

5. Smanjenje simptoma Parkinsonove bolesti

Prema nekim istraživanjima, postoje dokazi da održavanje nivoa glutationa može pomoći kod simptoma Parkinsonove bolesti.

Čini se da nalazi podržavaju ubrizgani glutation kao potencijalnu terapiju, ali ima malo dokaza o oralnoj suplementaciji. Dalja istraživanja su neophodna da bi se podržala njegova upotreba.

6. Smanjenje oštećenja ulceroznog kolitisa

Kao i druge inflamatorne bolesti, ulcerozni kolitis je povezan sa oksidativnim oštećenjem i stresom. Studija na životinjama iz 2003. godine sugeriše da suplementacija glutationom može poboljšati neka oštećenja debelog creva kod pacova. Određivanje efekata glutationa na ulcerozni kolitis zahtevaće više istraživanja na ljudima.

7. Lečenje poremećaja iz autističnog spektra

Postoje neki dokazi da deca sa autizmom imaju niži nivo glutationa od neurotipične dece ili dece bez autizma.

Godine 2011. istraživači su otkrili da oralni dodaci glutationa ili injekcije mogu smanjiti neke efekte autizma. Međutim, tim nije posebno posmatrao dečje simptome da vidi da li se neki poboljšao, tako da su potrebna dalja istraživanja da bi se utvrdio ovaj uticaj.

Dakle, glutation je veoma jak antioksidans koji telo proizvodi i koristi svaki dan. Istraživači su povezali niske nivoe sa nekoliko zdravstvenih stanja. Iako su suplementi možda prikladni za neke ljude, možda nisu bezbedni za sve i mogu da stupe u interakciju sa drugim lekovima koje osoba uzima.

Razgovarajte sa lekarom pre nego što počnete sa suplementacijom glutationa da bi se utvrdilo da li će biti bezbedno ili efikasno posebno ako umate određena zdravstvena stanja.

phasinphoto / gettyimages.com