Povećajte glutation na šest prirodnih načina: Smanjite oksidativni stres i usporite starenje

by | 30.11.2023
Povećajte glutation na šest prirodnih načina

Telo prirodno proizvodi glutation, moćann antioksidans koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa. Budući da ova proizvodnja ove supstance opada tokom godina, saznajte kako da povećate nivo.

 

Glutation je prirodni antioksidans koji se stvara u telu. Starenje, nezdrava ishrana, stres i izloženost toksinima mogu uticati na nivoe glutationa u telu. Sa svojim snažnim antioksidativnim svojstvima, ovaj sastojak pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, a samim tim i rizika od višestrukih zdravstvenih stanja. Starenjem opada nivo glutationa, tako da je važno nadopuniti količinu.

Zašo je glutation tako važan?

Glutation, ukratko GSH, je tripeptid. Sastoji se od cisteina, glicina i glutaminske kiseline, objašnjava. Takođe je važan sastojak u proizvodima za negu kože. Studija iz 2017. objavljena u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD, u stvari, takođe je pokazala da je glutation pomogao u značajnom smanjenju bora.

Koje su prednosti?

Mnogi se zaklinju u svojstva glutationa protiv starenja, a pored toga ovo su zdravstveni benefiti:

 

  • Smanjuje oksidativni stres. Visok nivo oksidativnog stresa može dovesti do više bolesti kao što su rak, reumatoidni artritis i dijabetes.
  • Smanjuje oštećenje ćelija i pomaže u poboljšanju nealkoholne i alkoholne bolesti masne jetre.
  • Pomaže u poboljšanju insulinske rezistencije i kontroli težine.
  • Pomaže u kontroli psorijaze.
  • Pomaže u regeneraciji vitamina C i E.

Glutation: Povećajte nivo prirodnim putem

Smanjenje glutationa nastaje usled oksidativnog stresa izazvanog zagađenjem, pušenjem i prekomernog alkohola. Medicinska stanja kao što su hronične bolesti i infekcije takođe mogu smanjiti nivo glutationa. Takođe, toksini iz lekova, hemikalija i teških metala takođe snižavaju nivo glutationa. Loša ishrana, kojoj nedostaje voće i povrće, takođe može uticati na njen nivo. Postoji nekoliko načina kojim možete povećati nivo glutationa u telu:

1. Jedite hranu bogatu sumporom

Potražite hranu koja sadrži aminokiseline koje sadrže sumpor, kao što su cistein i metionin. To znači da u svoju ishranu treba da uključite beli luk, luk, kupus, karfiol, brokoli i nemasne proteine kao što su piletina i riba. Ovo će obezbediti gradivne blokove za proizvodnju glutationa.

2. Dodaci ishrani

Razmislite o uzimanju dodataka glutationa, ali uz konsultaciju s lekarom.

3. Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima

Hrana bogata vitaminima C i E, selenom i cinkom može pomoći u zaštiti postojećih molekula glutationa i promovisati njegovu regeneraciju. Dakle, agrumi, bobice, orašasti plodovi, semenke i integralne žitarice mogu biti od velike pomoći.

4. Redovna fizička aktivnost

Ako redovno vežbate, to može pomoći da se poveća nivo glutationa i smanji oksidativni stres. I aerobne vežbe, kao i vežbe snage mogu pomoći u stimulisanju proizvodnje glutationa. Ali nemojte preterivati, posebno ako je vaša ishrana loša i ako se ne odmarate dovoljno.

5. Adekvatan san i upravljanje stresom

Davanje prioriteta kvalitetnom spavanju i upravljanju stresom ne samo da će sprečiti podočnjake, već će takođe pomoći u održavanju optimalnog nivoa glutationa. Hronični stres i nedostatak sna mogu smanjiti nivoe glutationa. Dakle, održavanje kvaliteta sna i praktikovanje tehnika za smanjenje stresa kao što su joga, meditacija i duboko disanje mogu pomoći u održavanju viših nivoa glutationa.

6. Kurkuma može pomoći

Ovaj aromatični žuti začin najčešće koristi u jelima, ali poznata je po svojim lekovitim svojstvima, posebno zbog svoje glavne komponente, kurkumina. U poređenju sa začinom, sadržaj kurkumina je mnogo više koncentrisan u obliku ekstrakta kurkume. Prema studiji iz 1990. objavljenoj u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, ekstrakt kurkume i kurkumina mogu pomoći u povećanju nivoa glutationa.

GlobalStock / gettyimages.com