Ublažite bolove i grčeve u stomaku bez tableta

by | 08.11.2023
Ublažite bolove i grčeve u stomaku bez tableta

Većina ljudi je u nekom trenutku svog života iskusila uznemireni stomak. Postoje  mnogi prirodni lekovi koji će ubalažiti grčeve, nadimanje i bol u stomaku.

Postoji na desetine razloga zašto odrasli i deca mogu dobiti bol u stomaku. Većina uzroka nije ozbiljna i mnogo puta simptomi brzo prolaze. U ozbiljnijim slučajevima, kao što su hronična bolest ili bolest, savet je da vas pregleda lekar.

Kako da smirite grčeve u stomaku

Tegobe u stomaku najčešće nastaju zbog problema s varenjem, neke hronične digeativne tegobe, alergije na hranu ili netoleranciju i trovanje hranom. Grčeve i bolove takođe mogu da izazovu razne infekcije i menstruacija.

9 prirodnih lekova za grčeve u stomaku

Sledeći put kada vam stomak ne bude dobro, isprobajte neke od sledećih kućnih lekova:

Voda: Gubite vodu tokom dana zbog znojenja, disanja i varenja hrane – ali posebno ako imate povraćanje ili dijareju. Od ključne je važnosti nadoknaditi ovu tečnost. Pijuckajte malo vode ili sišite komadiće leda tokom dana da biste održali tečnost.

Đumbir: Ovaj koren ima protivupalna svojstva i od davnina se koristi za lečenje bolova u stomaku. Možete žvakati male komadiće sveže oljuštenog korena svežeg đumbira ili da pijete vodu ili čaj od đumbira.

Nana: Takođe se koristit u narodnoj medicini za za ublažavanje stomačnih tegoba, smetnje u varenju i brojnih drugih digestivnih stanja. Popijte čaj od nane da biste ublažiti bolove i grčeve u stomaku.

Kamilica: Čajevi bez kofein, kao što su kamilica, nana i đumbir su odlična opcija za smirivanje nemirnog stomaka i bolova. Kamilica ima antiinflamatorna svojstva. U čaj od kamilice dodajte malo meda i limuna.

Esencijalna ulja: Ulja mente, lavande i cimeta su dobre opcije. Možete da ih koristire kao aromaterpija za ublažavanje simptoma.

Toplota: Topli oblog takođe može da smitri bolove i grčeve u stomaku. Možete da koristite termofor ili jednostavno da zagrejete peškir i stavite na stomak. Toplina može pomoći u opuštanju mišića.

Jabukovo sirće: Razblažite kašičicu jabukovog sirćeta u šoljici tople vode. Ovo može pomoći u smanjenju gasova ili smetnji u varenju i održavanju zdravih bakterija u crevima. Ne preporučuje se uzimanje nerazređenog jabukovog sirćeta, jer može iritirati grlo i oštetiti gleđ vaših zuba.

Vlakna: Hronični bolovi u stomaku mogu biti posledica zatvora. Prilagodite svoju ishranu tako što ćete izbaciti mlečne proizvode i ubaciti voće i povrće bogato vlaknima. Ali ne preterujte sa količinom! Previše vlakana moglo bi da poremeti creva i dalje probleme sa stomakom.

BRAT dijeta: Ukoliko je u pitanju dijareja, može da vam pomogne ova dijeta. Sastoji se od banane, pirinča, sosa od jabuke i tosta. Sve ove blage namirnice sadrže malo vlakana, ali više skorba što ih čini posebno korisnim ako tokom dijareje nemate apetit. Kuvane žitarice (poput ovsene kaše ili pšenične pahuljice) su takođe dobra opcija kada se pripremaju na vodi, a ne na mlečnim proizvodima.

Anut21ng / gettyimages.com