Belo pranje: Amla prah smiruje leukoreju

by | 08.11.2023
Belo pranje: Amla prah smiruje leukoreju

Lekoviti amla prah može pomoći u ublažavanju simptoma leukoreje – poznatije kao belo pranje. 

Amla je popularno indijsko voće koje je izuzetno lekovito. Koristi se u slučaju mnogih tegoba, između ostalog i leukoreje.

Voćni prah ublažava belo pranje

Amla je neverovatno zdrava zimska superhrana je puna hranljivih materija. Ovo voće jača imunitet, drže krvni pritisak pod kontrolom i sprečava oštećenje jetre. Ovaj indijski ogrozd je posebno koristan za žene koje pate od prekomernog belog vaginalnog sekreta ili leukoreje.

Šta je leukoreja?

Vaginalni iscedak je bistra, bela bela tečnost koja izlazi iz  vagine. Materica, grlić materice i vagina proizvode vaginalni iscedak, koji se uglavnom sastoji od ćelija i bakterija. Pomaže u čišćenju i podmazovanju vagine i pomaže u borbi protiv loših bakterija i infekcija. Iscedak iz vaše vagine je prirodan i normalan proces, ali može biti znak neravnoteže estrogena ili infekcije. Količina sekreta se može povećati zbog vaginalne infekcije ili može nestati i ponovo se pojaviti s vremena na vreme.

Kako da pobedite belo pranje?

Amla je bogat izvor vitamina C. Jedna bobica sadrži 20 puta više vitamina C od pomorandže. Takođe sadrži nekoliko flavonola, hemikalija koje su povezane sa prednostima poput poboljšane memorije. Ove male bobice imaju izuzetno malo kalorija i masti i prepune su zdravih hranljivih materija poput vitamina B5, vitamina B6, bakra, mangana i kalijuma.

Amla se može konzumirati na različite načine- sirove, kao sok. Ali, kada patite od leukoreje, onda je se koristi amla prah. Pomešajte jednu kašičicu amla pudera u čaši tople i vode. Pijte svako jutro po jednu čašu sedam dana zaredom. Amla se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi ili onima koji planiraju neku hiruršku intervenciju. Trudnice, dojilje ili žene koje pokušavaju da zatrudne takođe treba da izbegavaju amlu.

Preventivne mere

Osim toga, određenim promenama u načinu života, može se prevazići, ali i sprečiti leukoreja:

  • Nosite isključivo pamučni donji veš, nikako sintetički.
  • Donji veš perite deterdžentom bez hemikalija.
  • Operite vaginalno područje svaki put nakon odlaska u toalet, ali samo s malom količinom blagog sapuna. Jaki sapuni mogu da poremete pH ravnoteža vagine povećaju rast bakterija.
  • Jedite zdravu i uravnoteženu ishranu i pijte najmanje 10 do 12 čaša vode tokom dana kako biste pomogli izbacivanju toksina iz tela.
  • Radite samo lagane vežbe ili šetajte jer izvođenje vežbi sa jakim intezitetom takođe povećava rizik od leukoreje.
  • Obavezno korsitite kondome tokom seksa.

Arundhati Sathe / gettyimages.com