Kada bi metalni ukus u ustima trebalo da vas zabrine?

by | 08.11.2023
Kada bi metalni ukus u ustima trebalo da vas zabrine

Metalni ukus u ustima može biti samo bezazlena pojava ali takođe može nagovestiti i ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva pažnju lekara.

Kada bi metalni ukus u ustima trebalo da vas zabrine?

Metalni ukus može biti prilično zabrinjavajući ali nema potrebe za panikom. Metalni ukus obično nije velika stvar. Često je to zbog uobičajenih faktora koje ćemo ovde istražiti.

Šta uzrokuje metalni ukus u ustima?

1. Oralna higijena

Vaša rutina nege usta mogla bi da krije razlog vašeg metalnog ukusa. Mnogi problemi sa oralnim zdravljem mogu izazvati ovo. Ne četkanje ili čišćenje zuba može dovesti do nakupljanja bakterija u ustima. Ovo takođe može izazvati metalni ukus. Rešenje je da perete zube dva puta dnevno i bar jednom koristite konac za zube.

2. Bolest desni

Štedite na oralnoj nezi? To može dovesti do bolesti desni, i da, metalnog ukusa u ustima. Ovaj čudan ukus je povezan sa krvarenjem desni. Redovne posete stomatologu i lečenje problema sa desni su ključni za zaustavljanje ovog metalnog ukusa.

3. Sindrom gorućih usta

Sindrom pečenja usta donosi vrući i metalni ukus. Ovo stanje se može rešiti lekovima jer je uzrokovano oštećenjem živaca. Vaš lekar može da vam prepiše antidepresive, benzodiazepine, gabapentin ili psihoterapiju za vaše simptome.

4. Povreda usta

Ako ste povredili usta ili ste nedavno imali oralnu operaciju, to takođe može dovesti do metalnog ukusa. Ukus se zadržava dok vam rane ne zarastu i krvarenje ne prestane.

5. Prehlada i problemi sa sinusima

Uobičajene prehlade ili problemi sa sinusima takođe uzrokuju metalni ukus. Vaš ukus se vraća u normalu kako infekcija nestaje.

6. Sjogrenov sindrom

U ovom stanju, vaša usta se suše među ostalim simptomima. Može ostaviti dugotrajan metalni ukus u ustima.

7. Dijabetes i nizak šećer u krvi

Ako imate dijabetes ili nizak nivo šećera u krvi, vaš osećaj ukusa se može promeniti. Kada vam šećer u krvi padne prenizak, možete osetiti metalni ukus u ustima.

8. Otkazivanje bubrega

Problemi sa bubrezima uzrokuju porast mokraćne kiseline što može uticati na ukus. Ovo takođe može dovesti do metalnog ukusa.

9. Neurološki poremećaji

Neurološki problemi mogu pokvariti način na koji vaš mozak prevodi signale iz ukusa. To uključuje demenciju, multiplu sklerozu i Guillain-Barreov sindrom. Sve ovo može izazvati metalni ukus u ustima.

10. Loša probava

Metalni ukus takođe može biti znak problema sa crevima kao što su loše varenje ili refluks kiseline. Stomačne kiseline koje putuju u vaša usta mogu to izazvati.

11. Trudnoća i hormonske promene

Hormonske promene mogu uticati na vaš ukus i miris. Često rezultira metalnim ukusom, posebno tokom rane trudnoće.

12. Predoziranje mineralima i vitaminima

Uzimanje previše vitamina ili minerala sa metalima kao što su gvožđe, bakar i cink može izazvati metalni ukus u ustima. Držite se preporučenih doza da biste izbegli ovaj neželjeni efekat.

13. Terapija protiv raka

Tretmani protiv raka poput hemoterapije ili zračenja mogu promeniti ukus. Ovo može izazvati metalni ukus u ustima.

14. Izloženost toksičnim hemikalijama

Dolazak u kontakt sa toksinima kao što su živa ili olovo može iritirati vaše čulo ukusa. Ovo bi vam moglo dati metalni ukus.

15. Alergije na hranu

Alergije na hranu mogu vam doneti metalni ukus u ustima. Teže reakcije mogu pokazati simptome anafilaksije. Ovo zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Metalni ukus u ustima može da smeta. Ali ne brinite, može se rešiti. Prepoznavanje uzroka je pola bitke. Ako metalni ukus dolazi od nekog zdravstvenog problema ili lekova, potražite savet od lekara.

Miljana Momirović

fizkes/GettyImagesPlus