Otkrijte kako da uklonite afte u ustima

by | 04.10.2023
Otkrijte kako da uklonite afte u ustima

Nekoliko kućnih lekova može da vam pomogne da ih uklonite

 

Da li znate šta uzrokuje afte ili kako da ih se brzo rešite? Odgovore na ova pitanja pronaći ćete u tekstu.

Zašto se javlaju afte i kako da ih se rešite

Afte su male, plitke otvorene rane u ustima koje se razvijaju na mekim tkivima unutar obraza ili usana, ispod jezika ili u dnu desni. Takođe se naziva aftozni stomatitis ili aftozni čir. Afte koje se često javljaju poznate su kao rekurentni aftozni čirevi – i apsolutno nisu zarazni.

Tačan uzrok nastasnka afte još uvek nije poznat, ali se veruje da nekoliko faktora može izazvati pojavu afte, uključujući:

  • Slučajan ugriz za obraz
  • Preosetljivost na hranu (najčešće na kiselu ili začinjenu hranu ili na gluten)
  • Određene prakse oralne nege ili povrede, kao što su pregrubo čišćenje zuba, povrede od stomatološkog rada, pasta za zube ili sredstvo za ispiranje usta koje sadrži natrijum lauril sulfat
  • Emocionalni stres
  • Hormonalne promene
  • Prisustvo Helicobacter pilori ili H. pilori (iste bakterije koja izaziva peptični čir)
  • Veruje se da nedostatak vitamina B, cinka, folata (folne kiseline) i/ili gvožđa doprinosi razvoju afti

Uklonite afte prirodnim putem

Srećom, postoji mnogo prirodnih načina da se smanji bol i ubrza vreme zarastanja,

1. Vodica za ispiranje usta

Sastojci:

  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike soka od aloe vere
  • 1/2 šolje tople vode

Priprema: Kombinujte sve sastojke u maloj šolji i dobro promešajte. Uzmite mali gutljaj i mućkajte mešavinu u ustima najmanje 10 sekundi. Ponavljajte sve dok ne potrošite tečnost iz šolje. Radite ovo jednom dnevno dok se afte potpuno ne zacele.

2. Kockice leda

Sisanje kockice leda može da smiri upalu. Hladnoća usporava protok krvi do afte, čime se smanjuje bol i otok.

3. Pazite šta jedete

Izbegavajte krutu, začinjenu ili kiselu hranu jer može izazvati još veću iritaciju i bol.

4. Dodatak vitamina B

Određeni nedostaci u ishrani mogu dovesti do afti. Suplementacija vitaminom B12 sprečava ponovnu pojavu afte. Nedostatak tiamina (B1) posebno je takođe povezan sa povećanim rizikom od afti.

5. Dodatak gvožđa

Manjak gvožđa može da bude uzrok afti. Prvo proverite količinu gvođža u krvi i tek u kunsultaciji s lekarom uzmite suplemente gvožđa.

6. Jogurt

Svakodnevno konzumiranje visokokvalitetnog probiotičkog jogurta odlično je za lečenje afti. Probioticici će smiriti i ubrzati lečenje afti, a hlasnoća jogurta smiruje bol.

7. Ekstrakt sladića

Pomešajte 1/2 kašičice ekstrakta sladića s 1/4 šolje vode. Ispirajte grlo s ovim rastvorom četiri puta dnevno. Nemojte gutati tečnost, već je ispljunite.

8. Jabukovo sirće

Pomešajte jednake delove jabukovog sirćeta i tople vode i koristite ovo kao svakodnevno ispiranje grla da biste ubrzali nestanak afti.

9. Crni čaj

Sledeći put kada popijete šoljicu crnog čaja (po mogućstvu organskog), sačuvajte kesicu čaja ako imate aftu jer jednostavnim nanošenjem mokre kesice crnog čaja na ranu može pomoći kod bolova i upale.

Savet: Izbegavahte natrijum lauril sulfat

U potpunosti izbegavajte paste za zube i vode za ispiranje usta koje sadrže natrijum lauril sulfat ( sredstvo za stvaranje pene) za koje je utvrđeno da doprinosi stvaranju i ponovnom pojavljivanju afti.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

 

Tharakorn / gettyimages.com