7 navika koje usporavaju starenje

by | 04.10.2023
7 navika koje usporavaju starenje

Izvor mladosti nije mit: možete usporiti proces starenja usvajanjem zdravijeg načina života

Starenje je prirodan deo života i sa sobom donosi mudrost i iskustvo. Ali ko ne bi želeo da malo uspori sat? Iako se ovaj proces ne može zaustaviti, neke zdrave navike mogu da ga uspore.

Kako da usporite starenje

Postoji nekoliko važnim pravila koji bi trebalo da uvete u svoju svakodnevnu rutinu.

1. Hranom usporite starenje

Da li ste znali da namirnice koje izazivaju upalne procese ubrzava starenje? Razlog su telomeri, strukture koje se nalaze na kraju hromozoma pružaju zaštitu tokom procesa ćelijske deobe. Telomeri se deobom skraćuju, a kako starimo dolazi do sve veće deobe ćelija.

Sveže voće (jagode, borovnice, pomorandže), lisnato zeleno povrće (spanać i kelj), kokosovo ulje, ribe koje sadrže omega-3 masne kiseline (skuša, losos i tunjevina), i orašasti plodovi (bademi i orasi) mogu pomoći u povećanju životni vek funkcija telomera.

2. Pokrenite se!

Vežbanje je jedna od najefikasnijih strategija protiv starenja. Ako ste na poslu, pravite pauzu svakih 30 minuta od sedenja. Ciljajte na 150 minuta nedeljno umerene ili 75 minuta nedeljno jake aerobne aktivnosti.

3. Pažljivo s alkoholom

Prekomerno konzumiranje alkohola ubrzava starenje i povećava verovatnoću kognitivnih problema, kao i kardiovaskularnih tegoba. Ograničite konzumaciju alkohola na dva ili manje pića dnevno za muškarce i jedno ili manje pića dnevno za žene.

4. Naspavajte se

Spavanje pomaže u punjenju i popravljanju tela. Nedovoljno spavanje može imati značajne zdravstvene posledice. Napravite raspored. Čak i vikendom, pridržavajte se istog vremena za spavanje i buđenja – ovo pomaže u održavanju konstantnog ciklusa spavanja i buđenja i obezbeđuje miran san.

5. Zaštitite kožu od UV zraka i zagađenja

Sunčeva svetlost sadrži ultraljubičasto (UV) zračenje, koje izaziva fotostarenje i povećava šansu za razvoj raka kože. Pored toga, plavo svetlo sa mobilnih telefona, televizora i kompjuterskih ekrana može da ošteti ćelije kože i doprinese fotostarenju.

Zagađen vazduh u zatvorenom i na otvorenom takođe utiče na brzinu starenja kože. Neki antioksidansi štite kožu od zagađivača životne sredine i smanjuju njeno oštećenje. Vitamini C i E, između ostalih hranljivih materija, mogu pomoći.

6. Stres ubrzava starenje

Hronični stres može dovesti do značajnih zdravstvenih problema. Meditacija, šetnja i fizičke aktivnosti mogu da vam pomognu da se opustite.

7. Prestanite da pušite

Ako pušite, verovatno ste svesni da je prestanak pušenja jedna od najzdravijih odluka koje možete doneti.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Kar-Tr / gettyimages.com