PET ZNAKOVA KOJI UKAZUJU DA VAM JE POTREBNO ČIŠČENJE SINUSA

by | 19.06.2023
pet-znakova-koji-ukazuju-da-vam-je-potrebno-ciscen_pet-znakova-koji-ukazuju-da-vam-je-potrebno-ciscenje-sinusa.jpg

Zapušeni sinusi mogu da dovedu  i do upale pluća. Saznajte kako da to sprečite

 

Ispiranje nosa slanim rastvorom je veoma efikasna tehnika za čišćenje sinusa. Ova tehnika će isprati alergene, razblažiti sluz i otpušiti nos.

Znaci koji ukazuju da je neophodno čišćenje sinusa

Čišćenje sinusa može da spreči sinusne infekcija. Ali, kako da znate da bi trebalo to da uradite? Koliko je bezbedna procedura i koliko često treba da se podvrgnete procesu detoksikacije? Saznajte u nastavku teksta

Čišćenje sinusa sprečava infekcije

Sinusi su obloženi sluzokožom čija funkcija je održavanje vlažnosti i filtriranje vazduha. Kada su zapušeni u njima razmnožavaju virusi i bakterije, što dovodi do upale sluznica sinusa. To se naziva sinusitis ili infekcija sinusa. Uobičajeni uzroci sinusitisa su:

  • Alergije
  • Prehlada
  • Polipi u nosu
  • Zagađenjen vazduh
  • Respiratorne infekcije
  • Dentalne infekcije

Postoje dve vrste sinusitisa: akutni i hronični sinusitis. Akutne infekcije su obično uzrokovane prehladom i alergijama i traju do četiri nedelje. Posle prelaze u hronične što dovodi do većih zdravstvenih problema.

Pet signala koji ukazuju da vam je potrebno čišćenje sinusa

1 Zapušen nos

Zapušen nos sugeriše na početak sinusitisa. Javlja se otežano disanje zbog otečene sluzokože u nosu. Ukoliko se ne leči može izazvati nazalne polipe i infekcije srednjeg uha.

2 Postnazalo kapanje

Kada se sluz iz nosa skuplja u grlu to se naziva postnazalo kapanje. Ono ne samo da iritirata grlo, nego može da dovede do upale krajnika i okolnih tkiva.

3 Loš zadah

Sluz koju proizvode zaraženi sinusi može da ima neprijatan miris. Pijenje vode, kao i često ispiranje usta, ispiranje sinusa i četkanje jezika mogu pomoći u ublažavanju ovog simptoma.

4 Žuta i zelenskasta sluz

Sinusi proizvodi oko 1 do 2 l sluzi dnevno. Uloga ove sluzi je da uhvati viruse, bakterije, prašinu i polen koji uđu u nos. Sluz je obično bistra, ali menj boju kada se prehladite. Žuta ili zelenkasta sluz je prvi znak infekcije sinusa. Ukoliko se ne leči može izazvati infekcije uha, astmu, uplau grla ili pluća.

5 Glavobolja

Nazalni simptomi vrše pritisak u lice što izaziva pulsirajuću glavobolju. Bol se oseća u predelu obraza i obrva i pogoršava se kada se saginjete napred ili ležite.

Kako se radi čišćenje sinusa

Ispiranje nosa slanim rastvorom je jedan od najboljih tretmana za probleme s zapušenim sinusima. To razređuje gustu sluz, ispira bakterije i otpušava nos. U apotekama može da se kupi posudica s detaljnim uputstvom za upotrebu. Možete da kupite fiziološki rastvor ili da sami napravite slani rastvor.

Sastojci:

  • 1 šolja prokuvane i ohlađene vode
  • ½ kašičice nejodirane soli
  • ½ kašičice sode bikarbone

Priprema: Rastopite so i sodu u vodi i sipajte je u posudicu za ispiranje sinusa.

Mešajte sve sastojke dok se ne rastvore i stavite rastvor u sterilisani neti lonac (ili drugi odgovarajući recipijent). Ispirajte sinuse jednom ili dva puta dnevno nekoliko dana dok ne rešite problem.

Pre nego što uradite ispiranje sinusa, vodite računa o ovim stavkama: nepravilno korišćenje posude za ispiranje i nesterilisana voda.

Foto: dragana991 / gettyimages.com