Ishrana za olakšanje sinusne infekcije: Šta jesti, a šta izbegavati

by | 18.06.2024
Ishrana za olakšanje sinusne infekcije: Šta jesti, a šta izbegavati

Glavobolje, kongestija, sinusni pritisak… bez obzira na simptome, problemi sa sinusima su neprijatni. Na sreću, postoje određene namirnice za za olakšanje sinusne infekcije.

Sinusi su džepovi koji se nalaze duž očiju, nosa, jagodica i čela. Sluzokože oblažu ove šupljine i proizvode flegm koji filtrira dolazeće bakterije. Ova sluz obično teče iz nosa. Ali prehlade, respiratorne infekcije, alergije, polipi u nosu ili devijacija septuma mogu uzrokovati upalu i oticanje  nosnih prolaza. Ovi blokirani sinusi mogu izazvati nakupljanje sluzi ispunjene bakterijama, što zauzvrat može dovesti do infekcije sinusa.

Šta donosi olakšanje sinusne infekcije?

Obično se možete boriti protiv barem nekih simptoma infekcije sinusa pomoću dekongestansa bez recepta, lekova protiv prehlade i alergija. Pijenje puno tečnosti i uravnotežena ishrana takođe mogu pomoći vašem telu da se nosi sa bolešću.

Ali šta tačno treba da jedete kada imate infekciju sinusa? Iako sama hrana ne može izlečiti infekcije sinusa, određeni sastojci mogu pomoći u ublažavanju nekih od vaših simptoma. U nastavku pregledajte šest namirnica koje možete da jedete kada ste pod vremenskim uslovima, plus koju hranu treba ograničiti ili izbegavati.

Hrana za olakšanje sinusne infekcije

Ako se simptomi sinusne infekcije ne poboljšaju nakon 10 dana, vreme je da posetite svog lekara. Oni mogu pomoći da se utvrdi da li je vaša infekcija rezultat osnovnog stanja i mogu da prepišu antibiotike ili sprejeve za nos. Pogledajte koja to hrana može da donese olakšanje za sinusne ifnekcije.

Voda

Za početak, pijenje dovoljno vode je od suštinskog značaja za vaše opšte blagostanje: pomaže izbacivanju otpada iz vašeg tela, reguliše vašu temperaturu i održava pravilno funkcionisanje vaših tkiva i organa.
Kada je reč o infekcijama sinusa, potpuna hidratacija takođe može pomoći u razblaženju sluzi i smanjenju zagušenja. Samo vodite računa da se držite vode ili drugih hidratantnih tečnosti kao što je biljni čaj, a ne pića sa kofeinom ili visokim sadržajem šećera kao što su kafa ili gazirana pića.

Đumbir

Đumbir je još jedna od najboljih namirnica za infekciju sinusa, posebno ako alergije uzrokuju probleme sa sinusima. Ako nemate ekstrakt đumbira pri ruci, možete da skuvate čaj od đumbira ili da pijete sok od đumbira.

Beli luk

Iseckani ili zgnječeni beli luk oslobađa alicin, supstancu koja može imati antibakterijska i antimikrobna dejstva koja se bore protiv virusa. Ove antibakterijske sposobnosti mogu pomoći u ublažavanju problema sa sinusima, prehladom i nagomilavanjem sluzi.

Crni luk

Crni luk – koji pripada istoj porodici kao i beli luk – može imati slične antibakterijske efekte. Povrće takođe sadrži alicin, prema Institutu Linus Pauling, koji može pomoći u lečenju simptoma sinusne infekcije poput zagušenja.

Šareno voće i povrće

Određena jedinjenja u jarko obojenom voću i povrću – poput karotenoida i flavonoida – mogu imati antiinflamatorne i antioksidativne efekte koji pomažu  telu da funkcioniše na najbolji mogući način. Ove antiinflamatorne namirnice uključuju: jagode, borovnice, trešnje, narandže, paradajz, spanać i kelj.

Začinjena hrana

Začinjena hrana takođe može biti dobra za jelo kada imate infekciju sinusa. To je zato što kapsaicin — aktivno jedinjenje u čili papričicama — može pomoći da sesluz razblaži kako bi se lakše odvodila iz natečenih disajnih puteva, što može ublažiti nealergijske simptome poput zagušenja.

Hrana koju treba izbegavati kod sinusne infekcije

Dok je neka hrana dobra za jesti kada imate infekciju sinusa, druga vam možda neće učiniti nikakvu uslugu. Evo namirnica koje je najbolje izostaviti iz vaše dijete za infekciju sinusa:

  • Mlečni proizvodi poput mleka, koji mogu doprineti povećanju nazalne sluzi.
  • Namirnice sa visokim sadržajem šećera poput peciva, slatkiša i začina.
  • Namirnice bogate trans i zasićenim mastima – poput sira, crvenog mesa i peciva.
  • Rafinisani ugljeni hidrati poput onih u belom hlebu i pecivima, koji takođe mogu da podstaknu upalu.

PeopleImages / gettyimages.com