Ovo su prirodni antibiotici za koje verovatno niste znali

by | 08.05.2024
Ovo su prirodni antibiotici za koje verovatno niste znali

Prirodni antibiotici stimulišu vaše odbrambene mehanizme. Ovo smanjuje količinu klica u vašem telu i takođe stvara odbranu od mikroba i virusa. Saznajte o kojim namirnicama se radi.

Verovatno ste već uzimali antibiotike u nekom trenutku svog života. Od 20. veka, oni su glavno oružje u borbi protiv infekcija. Međutim, nije za sve ove tegobe potreban penicilin. Postoje i druge potpuno prirodne opcije koje isto tako napadaju zaraženu zonu.

Prirodni antibiotici za koje niste znali

Od početka čovečanstva, prirodne supstance i biljke su korišćene za borbu protiv infekcija. Međutim, trenutno smo ove supstance podvrgli hemijskim procesima koji eliminišu delove njihovih bitnih svojstava.

Pored toga, nepravilna upotreba antibakterijskih supstanci izazvala je razvoj ćelija koje su otporne na njih. Zbog toga je važno voditi zdrav način života i sprečiti još gore neželjene efekte.

Evo gde se kriju prirodni antibiotici

Jedan od najboljih lekova je korišćenje blagodeti lekovitih biljaka da prirodno ojačate svoj imuni sistem. Ovo smanjuje količinu klica u vašem telu i takođe stvara odbranu od mikroba i virusa.

Aloe vera gel, med i limun

Jedan od najefikasnijih prirodnih antiseptika, zahvaljujući visokom sadržaju salicilne kiseline i magnezijum laktata koji pomaže u smanjenju bolova i upale, je aloe vera. Da ne spominjemo, odličan je lokalni tretman jer leči i regeneriše kožu. Pulpa aloe vere pomaže u lečenju prehlade i svraba u grlu.

Što se tiče meda, on sadrži protein koji se zove defenzin-1 koji ubija bakterije. Limun je ekspektorans i antivirusno sredstvo koje je sposobno da se bori protiv zagušenja.

Sastojci:

 • 1 kašika gela aloe vere (15 g)
 • Sok od jednog limuna
 • 1 kašika meda (25 g)

Priprema: Jedina stvar koju treba da uradite je da pomešate pulpu aloe vere sa limunovim sokom i kašikom meda. Uzmite kašiku smeše jednom dnevno
Radite ovo 3 dana i primetićete rezultate.
Napomena: ovo se ne preporučuje trudnicama ili deci mlađoj od 8 godina

Senf u prahu

Ako ste prehlađeni, pokušajte da operete noge sa malo senfa. Razlog? Senf ima svojstva koja podižu temperaturu tela eliminišući toksine.

Takođe stimuliše cirkulaciju i pomaže telu da se bolje znoji. Koristite ovu metodu pre nego što primetite prve simptome kako bakterije ne bi imale priliku da napadnu.

Sastojci:

 • 8 šoljica vode (2 litra)
 • 1 kašika senfa u prahu (10 g)

Priprema: U dva litra vrele vode dodajte senf u prahu, mešajte dok se potpuno ne rastvori. Potopite noge u vodu 15-20 minuta.
Napomena: Nemojte duže od 20 minuta da biste izbegli crvenilo, upalu ili, u najgorem slučaju, plikove.

prirodni antibiotici

Sok od pomorandže, šargarepe i pivskog kvasca

Da li vam je grlo upaljeno? Sok od šargarepe je prirodni izvor vitamina A i alkalizuje cirkulatorni sistem. Tako stimuliše, hidrira i čisti telo. Što se tiče pomorandže, one sadrže antioksidante i dezinfekciona su sredstva.

A pivski kvasac? Povećava odbranu tela zbog svog antimikrobnog dejstva zahvaljujući sadržaju vitamina B i cinka.

Sastojci:

 • Sok od jedne šargarepe
 • Sok od jedne pomorandže
 • 1 kašika pivskog kvasca (10 g)

Priprema: Prvo pomešajte sok od šargarepe sa sokom od pomorandže. Dodajte kašiku pivskog kvasca i dobro promešajte. Pijte ujutru pre doručka.
Osim što će vam olakšati bol u grlu, vaša pluća će vam takođe biti zahvalna.

Ananas

Ovaj lek je idealan za nazalne i sinusne alergije. Iako većina ljudi ne ima na umu svojstva ananasa, njegov visok sadržaj vode pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti i olakšava eliminaciju toksina. Takođe sadrži bromelain, enzim koji je zadužen za dekongestiju paranazalnih sinusa.

Kako se koristi? Vi odlučujete! Možete jesti komadiće tokom dana ili piti sok od ananasa ujutru.

Majčina dušica, žalfija i limun

Majčina dušica i žalfija su antiseptici koji se bore protiv klica koje žive u plućima, a posebno u grlu. Limun sadrži kiseline koje su zadužene za smanjenje sluzi i smirivanje osećaja golicanja, iritacije i bolova u grlu.

Sastojci:

 • 1 kašika suve žalfije (10 g)
 • 1 kašika suve majčine dušice (10 g)
 • 1 šolja vode (250 ml)
 • Sok od jednog limuna

Priprema: U ključalu vodu stavite čaj, poklopite i ostavite da odstoje 10 minuta. Procedite i dodajte svež limunov sok. Ispirajte grlo grgljanjem do tri minuta. Nemojte gutati tečnost. Ponavlajte ovo svako veče sve dok nestanu simptomi.

Cimet

Ekstrakt koji dolazi iz cimeta pomaže u zaustavljanju infekcija zbog svojih antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava, kao i činjenice da pojačava znojenje. Zbog toga je idealan začin za borbu protiv respiratornih bolesti poput prehlade i alergija.

Sastojci:

 • 1 kašika cimeta u prahu (10 g)
 • 1 šolja vode (250 ml)
 • Med (po ukusu)

Priprema: Skuvajte čaj sa cimetom, procedite i kada se smlači zasladite medom. Ovaj čaj možete piti ujutru ili uveče pre spavanja.

Ostale preporuke

 • Uživajte u ishrani bogatoj proteinima i povrćem.
 • Uzmite probiotike kako biste održali zdravu crevnu floru.
 • Vodite računa o higijeni.
 • Obezbedite sebi dovoljno sna.

Aleksandra Shakhmukhametova; BRULOVE / gettyimages.com