5 razloga zašto je manuka med dobar za vas – uključite ga u svakodnevnu rutinu

by | 06.03.2024
5 razloga zašto je manuka med dobar za vas - uključite ga u svakodnevnu rutinu

Znate li zašto je manuka med tečno zlato? Zato što je zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima više od običnog meda. Postoje brojna istraživanja o isceliteljskoj moći nektara sa Novog Zelanda.

Novozelandski pčelari Claude Stratford i Alan Bougen imali su viziju isceliteljske moći prirode. Verovali su da je zdrava hrana najbolji lek i da priroda ima odgovore. Međutim, bila je jedna čudesna hrana iz netaknutih šuma Novog Zelanda koja je odgovorila na široku lepezu velnes potreba: Manuka med.

Zašto je manuka med jedinstvnen po svojoj lekovitosti?

Poznata kao „tečno zlato“, autentični manuka med postaje sve više poštovan od strane nutricionista, velnes praktičara, elitnih sportista i entuzijasta prirodnog zdravlja. Dakle, šta ga čini najmoćnijim medom u prirodi? Otkrijte supermoćne prednosti upakovane u svaku teglu sirovog UMF™ sertifikovanog manuka meda.

Manuka drvo iz netaknutih šuma Novog Zelanda

Manuka drvo iz netaknutih šuma Novog Zelanda

Neprikosnoven po svojim antibakterijskim svojstvima

Moćna jedinstvena neperoksidna antibakterijska svojstva i svojstva zaceljivanja rana medicinskog manuka meda su dobro poznata i klinički su dokazana u više nasumičnih kontrolisanih kliničkih ispitivanja.

Naučna istraživanja su takođe pokazala da manuka med i jedinstvena prirodna jedinjenja koja se nalaze samo u ovom medu imaju važna svojstva uključujući antiinflamatornu, imunomodulatornu i antioksidativnu bioaktivnost.

Ove bioaktivnosti rade zajedno kako bi manuka medu pružile terapeutske efekte. Terapeutska svojstva meda proizilaze iz kombinacije njegovog fizičkog i hemijskog sastava. Manuka med sadrži preko 2.000 različitih biljnih jedinjenja, što je preko 20 puta više od količine običnog meda.

5 razloga zašto je manuka med dobar za vas

Održava zdrav imuni sistem

Slično kao što biste uključili kapsulu suplementa u svoju ishranu za ciljanu podršku, dodajte kašičicu manuka meda u svoj svakodnevni velnes ritual za povećanu imunološku i antioksidantnu podršku. Ako se osećate kreativno, dodajte ga jednom od svojih omiljenih recepata za zdravu hranu kao blagotvoran zaslađivač.

Za više ingormacija kliknite na sliku

Za više ingormacija kliknite na sliku

Poboljšava probavu i zdravlje creva

Vaš probavni sistem je dom za milione bakterija, koje utiču na sposobnost tela da efikasno radi i na njegovo opšte zdravlje. Dobra bakterija deluje kao probiotik, štiti vas od raznih bolesti i čini da se osećate dobro. Obilje loših mikroba mogu uticati na vaše emocionalno stanje i mentalno blagostanje.

Određene namirnice (zvane prebiotici) pomažu vam da održite ove probiotike u telu i omogućite im da cvetaju. Većina nas je upoznata sa jogurtom i fermentisanom hranom, ali da li ste znali da manuka med deluje jednako dobro ili čak bolje? Prema istraživanju, manuka deluje kao prebiotik jer sadrži fruktooligosaharide.

Ovo povećava rast dobrih bakterija dok istovremeno smanjuje štetne bakterije i viruse. Podržite zdrava creva sa kašikom manuka meda svakog dana. Možete uživati u njemu samostalno ili pokušati da ga uparite sa prirodnim velnes čajevima koji su poznati po tome što podržavaju zdravlje creva, kao što su koren sladića, maslačak, pepermint ili đumbir.

Za više infotmacija kliknite na sliku

Za više infotmacija kliknite na sliku

Daje energiju pre treninga

Osećate se malo nemotivisano i pospano i nešto vam se ne ide na trening? Recite zbogom nezdravim energetskim napitcima bogatim hemikalijama i podignite svoju energiju uz netoksičnu, supermoćnu kašiku manuka meda. Jedite ga samostalno ili ga dodajte svom omiljenom smutiju ili proteinskom šejku.

Za više informacija kliknite na sliku

Za više informacija kliknite na sliku

Manuka pomaže u smirivanju bolova u grlu

Kad god osetite da vas boli grlo ili vaš kašalj jednostavno ne prestaje, brzo se olakšajte uz glatku kašiku sirovog UMF™ manuka meda. Za najbolje rezultate, uživajte direktno iz kašike ili u šolji tople vode ili čaja sa limunom.

Za više informacija kliknite na sliku

Za više informacija kliknite na sliku

Za blistavu kožu

Naučna istraživanja su potvrdila prednosti manuka meda za lečenje upalnih stanja kože kao što su ekcem i dermatitis. Uz pomoć svojih prirodnih antibakterijskih i antimikrobnih svojstava, manuka podržava hidratiziranu, čistu kožu od glave do pete.

Ako imate iritiranu kožu sklonu aknama, ekcem ili samo suvu, isušenu kožu, koristite više UMF™ nivoe poput UMF 10+ ili UMF 15+ kao masku za lice od jednog sastojka ili je dodajte u svoje omiljene maske za čistu lepotu „uradi sam“ . Za sirove, ispucale usne, nanesite ga kao obnavljajuću masku za usne.

Kako odabrati kvalitetan proizvod?

Želite da znate koji Manuka med kupiti za svoje potrebe? Što je viši UMF™ rejting na vašoj tegli (Jedinstveni Manuka faktor), veći je metilglioksal, poznatiji kao MGO, ključno prirodno jedinjenje koje Manuki daje lekovite prednosti.

UMF™ ocene za naš Manuka med se povećavaju sa 5+ na 10+ na 15+ na 18+ na 20+. Za svakodnevne velnes potrebe, kupujte UMF™ 5+ ili UMF 10+, a za više ciljane vellness potrebe preporučujemo UMF™ 15+ ili UMF™ 20+. Manuka med UMF™ 24+ je pun najkorisnijih, bioaktivnih jedinjenja za vrhunsku podršku imuniteta i može da se suprostavi mnogim bakterijama.

Imajte na umu da kada se radi o količini, možete da uzimate najviše 2 kašičice dnevno (15 g). Iako ima mnogo impresivnih zdravstvenih prednosti, još uvek ima mnogo šećera.

BrianScantlebury / gettyimages.com